Исмаил Хания разкри “секретни контакти” на Хамас с Великобритания

Исмаил Хания разкри “секретни контакти” на Хамас с Великобритания

Британското правителство е разширило контактите си с палестинското радикално движение Хамас, което завзе властта на територията на ивицата Газа. Това заяви в интервю за вестник “Гардиън” бившият министър-председател на коалиционното палестинско правителство Исмаил Хания.

По думите му, връзките между Великобритания и Хамас започнали да се разширяват след началото на сътрудничеството по освобождаването на репортера от ББС Алън Джонстън, който беше отвлечен от палестински бойци преди четири месеца и освободен с непосредственото участие на Хамас.

Хания твърди, че в тези контакти са въвлечени високопоставени чиновници от двете страни, но той не е участвал лично в тях. Палестинския експремиер говори, че британците са искали да запазят тези връзки в тайна, тъй като САЩ и ЕС са решили да изолират Хамас, докато групировката не признае Израел и не спазва договореностите с палестинската администрация.

През последните 18 месеца Великобритания многократно е правила неофициални посещения при представители на Хамас, и в частност на бившия редактор на вестника на групировката “Ал Рисала” Гази Хамед и на съветника на Хания Ахмед Юсуф. Британският генерален консул в Ерусалим Ричард Мейкпис е идвал два пъти в ивицата Газа по време на преговорите за освобождаване на Джонстън.

Представители на британското външно министерство и консулството в Ерусалим обаче отричат наличието на политически контакти с Хамас и твърдят, че всички връзки са изключително по хуманитарна и консулска линия. Според тях, вероятно Хания “неправилно е разбрал” дейността на палестинска територия на британските неправителствени организации като Forward Thinking и Conflicts Forum.

Близкоизточния Квартет по урегулиране на палестинско -израелския конфликт назначи за свой специален посланик в региона бившия британски премиер Тони Блеър. По информация на медиите, на него са му били дадени инструкции да не преговаря с Хамас. В отговор от групировката заявиха, че ако Блеър ингорира движението, това ще се отрази негативно на доверието към него и длъжността му.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?