Испания поиска официално помощ от ЕС за банките си

Испания поиска официално помощ от ЕС за банките си

Испанските власти поискаха от ЕС финансова помощ за рекапитализация на своите банки. Това съобщи в блога си, посветен на дълговата криза в еврозоната, в. "Телеграф".

Според информацията на Франс прес Мадрид е поискал 100 милиарда евро. Точната сума ще стане известна след допълнителни преговори.

В края на миналата седмица независими одитори публикуваха резултатите от проверка, която показа, че в случай на изостряне на кризата, на испанските банки ще са необходими 62 млрд. евро допълнителен капитал. Преди това Ройтерс съобщи, като се позова на анонимни източници, че 19 млрд. евро от тази сума са необходими на банка Bankia, други 20 млрд. евро - на банките Nova Galicia и Catalunya Caixa. И трите банки вече са ползвали държавна помощ.

Проверката на независимите одитори беше задължително условие за отпускане на кредити на Мадрид. Министрите на финансите в еврозоната одобриха принципно отпускането на помощ за Испания в размер на 100 млрд. евро още на 10 юни, но това не помогна да се намали доходността на държавните облигации на страната.

На 18 юни лихвата по десетгодишните облигации достигна поредния рекорд от 7.29%. Равнище над 7% се счита за недопустимо и може да се разглежда като свидетелство за скорошен банкрут, защото държавата не може дълго да взема заеми при такава лихва.

Банковата система на Испания пострада в значителна степен вследствие на спада на цените на пазара на недвижими имоти, който дойде след строителния бум. В края на миналата година финансовият сектор на страната бе натоварен с проблемни кредити в сферата на недвижимите имоти в размер на 184 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес