Испания се готви да разпродава дворци, за да попълва бюджета

Испания се готви да разпродава дворци, за да попълва бюджета

Правителството на Испания планира разпродажба на сгради, в които са се помещавали офиси на държавни учреждения, съобщава агенция Блумбърг. Така властите на страната възнамеряват да понижат бюджетния дефицит и да изплащат заеми.

Икономиката на Испания е в рецесия от 2009 г., а предприетите от премиера Мариано Рахой мерки засега не успяват да изкарат страната от кризата. Централната банка вече заяви, че Испания няма да може до края на годината да сведе бюджетния дефицит до планираните 6.3 процента от БВП. През есента правителството обяви пето поредно съкращение на бюджетните разходи и увеличение на данъците, което се очаква да доведе до свиване на държавните разходи до 150 млрд. евро или 15% от БВП към края на 2014 година. Това се разминава с поставената на Испания от ЕС цел за 2.8% дефицит.

Сред готвените за продажба сгради е дворец, построен през 1903 г., разположен в центъра на Мадрид на "Castellana" 19. До 2012 г. там се помещаваше регулаторът на фондовия пазар в Испания. Пустеещата сграда е оценена на 28.7 млн. евро.

Библиотеката на националния изследователски съвет също може да смени адреса си. Сега тя се помещава в неголям дворец на улица "Duque de Medinaceli", построен през 1920 година. Формално дворецът принадлежи на испанското министерство на икономиката и финансите. Сградата се охранява от държавата и по всяка вероятност ще бъде дадена под аренда, твърдят източници от правителството.

Властите планират до 2016 г. да се освободят от около още 100 сгради. Подробности за предстоящата мащабна разпродажба на държавна недвижима собственост засега не се съобщават, тъй като програмата се уточнява. Все още не е решен въпросът дали сградите да останат в балансите на държавата, дали да се продават или отдават под аренда.

Консултантската агенция "Aguirre Newman" през 2010 г. изчисли, че Испания разполага с около 40 000 излишни сгради в столицата и регионите (в това число не са включени офиси, в които се помещават полицията, социалните и данъчните служби, музеи и други жизнено необходими учреждения). Ако правителството ги ремонтира и пригоди като офиси, от продажбата им страната може да получи до 2.87 трилиона евро, смятат консултантите.

Един испански дворец е по-евтин от Белия дом. Според оценка в база данните за недвижимости Zillow, стойността на резиденцията на американския президент сега е 284.9 млн. долара. Друга база данни за недвижимости - Movoto - обаче оценява Белия дом едва на 110-115 млн. долара, макар да признава, че тази оценка не отчита историческата ценност на сградата.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?