Испанският посланик в Триполи посети осъдените медсестри

Европейският съюз ще продължи да настоява за справедливо и приемливо решение на Върховния съд на Либия по случая с осъдените на смърт български медицински сестри. Това е заявил посланикът на Испания в Триполи Хоакин Делянова, който в неделя е посетил петте медсестри в затвора "Джудейда", съобщиха от Министерството на външните работи.

Дипломатът е посочил още, че ще продължи да се настоява и за по-добри битови условия на осъдените в затвора.

Хоакин Делянова е придружил осъдените заедно с българския посланик в Либия Здравко Велев. В групата са участвали също и съветникът в посолството ни в Триполи Димитър Димитров, както и завеждащия консулската служба на испанското посолство в либийската столица и заместникът на палестинския посланик в Либия.

Медиците са разговаряли в продължение на около два часа и половина с близките си в България от мобилните телефони на българските дипломати. По-късно групата е посетила и палестинския лекар Ашраф Ал-Хаджудж.

Процесът в Либия е възел, чието развързване ще реши много проблеми в отношенията между Либия и България, заяви в неделя министърът на правосъдието Антон Станков пред Нова телевизия. Според министъра решението ще бъде както в юридически, така и в политически план.

Антон Станков определи като абсурдно искането на либийската страна България да признае, че медиците ни са виновни, защото няма доказателство за вината им. Той добави, че ще е трудно и изпълнението на искането за размяна на сестрите с либийския поданик, излежаващ присъда за делото "Локърби", тъй като либиецът е в затвор във Великобритания.

Станков изрази оптимизма си за положителното разрешение на процеса заради подобрените двустранни отношения между Либия и България и голямата международна подкрепа за осъдените българки.

Споделяне

Още от България