Испанският премиер отхвърли исканията за оставка заради скандала с незаконно финансиране

Рахой бе изслушан в парламента и обвини бившия ковчежник на партията си в лъжа

Испанският премиер отхвърли исканията за оставка заради скандала с незаконно финансиране

Испанският премиер Мариано Рахой отрече пред парламента десноцентристката му Народна партия (НП) да е приемала незаконни плащания и отхвърли призивите на опозицията да подаде оставка, съобщиха световните агенции в четвъртък.

Скандалът гръмна през януари, когато стана ясно, че бившият ковчежник на управляващата партия Луис Барсенас притежава две сметки в Швейцария, възлизащи на общо 48 млн. евро. Бившият ковчежник на управляващата партия Луис Барсенас е в затвора от 27 юли по обвинение за данъчна измама и пране на пари, в рамките на разследването на друга корупционна афера.

 

Испанският премиер призна, че е сбъркал като се е предоверявал години наред на Барсенас, но отхвърли обвиненията, че партията му е разполагала с черна каса, в която са внасяни подкупи от частния сектор за партийните лидери.

 

"Направих грешка като гласувах толкова дълго време доверие на някого, който не го заслужава. Луис Барсенас не казва истината", заяви пред депутатите Рахой, чието име също се свързва с получаване на подкупи.

 

Барсенас твърди, че неговата партия води двойно счетоводство и се е финансирала незаконно чрез подкупи в продължение на най-малко 20 години - практики, от които според него са се облагодетелствали няколко нейни високопоставени представители, сред които самият днешен премиер.

"Няма да подам оставка, нито да свиквам избори", заяви Райхой в отговор на силните критики, които депутати от опозицията  отправиха след обясненията му по аферата Барсенас. "Някои лидери поискаха да подам оставка. Моят отговор е: не. Няма да се обявя за виновен, защото не съм. Нямам каквото и да било потвърждение, че партията ми се е финансирала незаконно. Не съм олицетворение на добродетелта, но съм прям и честен човек", каза премиерът.

 

Същевременно той призна, че партията е изплащала допълнителни възнаграждения на някои от партийните лидери за добре свършена работа. "Тези суми са платени законно, за добре свършена работа и са осчетоводени. Декларирането на тези приходи е индивидуална отговорност", каза Рахой.

 

Той призна и че скандалът е помрачил образа на Испания в чужбина в момент, когато икономиката се свива, а безработицата е болезнено висока.

 

В същото време Райхой отчете, че нивото на безработицата е спаднало от 27.16 на 26.26 процента и е забавено свиването на икономиката.

 

"Връщането на доверието се основава на гаранциите за стабилност, давани от правителството, което изготви пътна карта, комбинирана с мерки за строги икономии и реформи", подчерта премиерът.

 

Това не попречи на лидера на опозицията Алфредо Рубалкаба отново да му поиска оставката.

 

"Г-н Рахой, вие не казахте истината на испанския народ. Вие ощетявате Испания. Затова днес ви призовавам да си тръгнете. Призовавам ви да покажете жест на солидарност към тази страна, която не може да изтърпи да има начело премиер като вас", заяви лидерът на Социалистическата партия.

 

Той допълни, че социалистите не са се отказали от внасянето на предложение за гласуване на вот на недоверие срещу правителството.

 

Въпреки че скандалът повлия негативно върху ддоверието в Рахой и подкрепата на гласоподавателите за Народната партия, се очаква тя да се задържи на власт, тъй като има мнозинство в парламента.

 

Скандалът разтърси Испания на фона на тежката икономическа криза, в която е изпаднала четвъртата икономика в еврозоната.

 

Финансовите пазари реагираха положително на изказването на Рахой, който стои зад финансовите кризисни мерки на Испания. Доходността по испанските средносрочни облигации се понижи, което е признак за засилване на доверието, след като премиерът защити себе си и управляващата Народна партия срещу обвиненията в корупция.

 

Лихвата по тримесечните ценни книжа на испанската държава днес бе 2.636%, в сравнение с 2.768% на последния търг на 18 юли. Лихвата по петгодишните облигации падна до 3.561% от 3.735%.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?