Испанското крайбрежие е два пъти по-урбанизирано, отколкото преди 30 години

Испанското крайбрежие е два пъти по-урбанизирано, отколкото преди 30 години

Испанското крайбрежие е два пъти по-урбанизирано, отколкото преди 30 години, предупреди неправителствената екологична организация Грийнпийс (Greenpeace), цитирана от Франс прес. Над 90 процента от територията на втората туристическа дестинация в света е презастроена.

Испания е една от първите страни, които прилагат закон за защита на крайбрежието през 1998 година, но той се е прилагал слабо или лошо през десетилетия, белязани от трескаво строителство и урбанистична корупция, отбеляза Грийнпийс.

Застроените площи са се увеличили от 240 000 хектара през 1998 година до 530 000 хектара тази година, като средно 13,1 процента от тях са по крайбрежието спрямо едва 2 процента във вътрешността на страната, подчерта Грийнпийс в доклад представен на пристанището в Барселона.

Символ на прекомерния излишък от началото на века, когато Испания беше обхваната от балона на недвижимите имоти, хотел "Ел Алгаробико", чудовище на 21 етажа, стъпило във водата по средата на природен парк, все още не е разрушен. В същото време Върховният съд постанови, след години на съдебна битка, той да бъде премахнат.

Спукването на балона на недвижимите имоти през 2008 година успя да спре до голяма степен строителството, но темпът отново се ускори след съвземането на икономиката, каза Пилар Маркос, отговорник за биоразличието в Грийнпийс.

"Бетонът се завръща. Ако Коста дел Сол ни се струваше презастроена, то сега занимаващите се с недвижими имоти предлагат 11 000 нови жилища в 200 проекта", добави тя.

Според доклада 26,2 процента от крайбрежието на провинция Малага е урбанизирано, цифра, която превишава 90 процента в известния курорт Марбея.

Най-засегнато е средиземноморското крайбрежие: има 26,3 процента урбанизация в Каталуния, 23,1 процента в района на Валенсия и 15,4 процента в Андалусия.

"Първата линия по крайбрежието е абсолютно заета, няма нито един участък, който да не е презастроен", съобщи отговорникът за кампанията Палома Нуче.

Освен влиянието върху местните фауна и флора урбанизацията на териториите подлага на риск местните жители от наводнения, които могат да се умножат заради климатичните промени, предупреди Грийнпийс.

Според Световната туристическа организация Испания се е изкачила на второ място, преди САЩ, но след Франция като най-посещаваната от туристи дестинация през 2007 година, с 82 милиона посетители, според данните на правителството.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?