Истинската цел на Франция е да забави разширяването на ЕС


10 декември 2001

Днес в Париж министър-председателите - на Полша Лешек Милер и на Унгария Виктор Орбан, получиха уверение, че Франция поддържа присъединяването на техните страни до 2004 година.

Подобно на Милер, и унгарският премиер Орбан заяви, че тази нощ ще спи спокойно, защото френските държавници го уверили, че официалната позиция на страната няма нищо общо с изявленията на външния министър Юбер Ведрин.

В България обаче двама френски министри обявиха по-рано, че подкрепят влизането на България в Европейския съюз заедно с първите десет. Каква всъщност е позицията на Франция - коментира кореспондентката на Би Би Си в Брюксел Уана Лонджеску:

"Да си кажем честно, никой не знае каква е позицията на Франция по разширяването на Европейския съюз. Миналият месец, след като френският външен министър Юбер Ведрин лансира и своята идея - ако ще бъдат 10, защо да не са 12, стана ясно, че той дори не е консултирал или информирал своите колеги за това свое изявление. Той изненада френските дипломати също толкова, колкото и другите представители на Европейския съюз. Освен това Франция никога не се е ползвала със славата на силен привърженик на разширяването на Европейския съюз просто заради фермерите си, които ще загубят твърде много. И ето къде идва в играта напрежението с Полша. Особено значим за мен е фактът, че след днешните срещи с премиерите на Полша и на Унгария ние не видяхме нито премиера Лионел Жоспен, нито негов говорител, нито президента Ширак, нито негов говорител, които да представят тяхната позиция на разговорите".

Неотдавна в София министърът по европейските въпроси Пиер Московиси заяви, че Франция ще бъде адвокат на България за приемането ѝ в Европейския съюз заедно с първите десет. Но независимо от това Париж никога не е обявявал, че 2004 трябва да е годината, в която да влязат всичките 12 страни членки, казва Уана Лонджеску.

Не си ли играе Франция с подкрепа - не подкрепа за България и Румъния, за да подплаши Полша? Според Уана Лонджеску неясната позиция на Франция се дължи на специфичния характер на политическата система в тази страна.

"Франция има интересна система на политическо съжителство - външният министър е социалист, част от кабинета е от партията, от която е избран министър-председателят, президентът Жак Ширак обаче е от десницата и е човекът, който всъщност направлява външната политика на Франция. Би било извънредно изненадващо, ако Ширак заяви, че България и Румъния могат да са готови за приемане през 2004-та по политически критерии. Според мен Ведрин просто иска да бъде агент провокатор - роля, която са си избрали по принцип френските дипломати в Брюксел. Ведрин е искал да наведе на повече размисъл своите колеги и да намекне, че ако бъде взето политическо решение спрямо Полша, не би било морално да не бъде взето такова и спрямо България и Румъния. Той обаче никога не е казвал, че тези две страни са толкова добре подготвени, колкото и първите 10. Истинската цел на Франция е да забави процеса на разширяване. И в тази си цел тя не е сама. За финансовите аспекти на разширяването са загрижени още и Испания, Португалия, Италия".

Излъчено по радио Би Би Си

 

Още от Европа