Историческо възстановяване на жп връзките на Корейския полуостров

Два пътнически влака пресякоха в четвъртък силно охраняваната граница между Северна и Южна Корея след близо 50 години прекъсване във железопътните връзки между двете страни, съобщи ББС. Във всеки от двата влака по 150 души бяха поканени да извършат историческото пътуване. Железопътните връзки между страните бяха прекъснати по време на Корейската война (1950 – 53 година) и това е първото им възстановяване от тогава.

Преминаването на мотрисите през границите се възприема като исторически пробив в отношенията. Събитието се случва в контекста на нарастващите опасения, че Северна Корея няма да спази обещанието за прекратяване на ядрената си програма.

Двата влака с по пет вагона направиха по 25 километра пътувания. Официални представители на Южна Корея изразиха надежди, че малкият пробег ще бъде повратна точка в преодоляване на наследството от Студената война.

От Пхенян отговориха, че се надяват двете държави да не дерейлират от пътя, който води до обединение. На този етап Сеул настоява за много по-чести пресичания на границата, докато Пхенян се е съгласил само на това първо преминаване на границата.  

Споделяне

Още от Свят