Историята ще оправдае войната срещу Ирак, каза Буш

Пресконференцията на Джордж Буш трябваше да даде отговори на множеството натрупали се през последните дни въпроси, свързани най-вече с обосновката на войната срещу Саддам Хюсеин. Признанието на администрацията, че в своя възлова реч президентът се е позовал на непроверена разузнавателна информация доведе до спад на доверието в Буш и разклати твърдия до скоро консенсус в САЩ по въпроса за войната срещу Ирак. Независимо, че най-напред шефът на ЦРУ, а след това и високопоставен член на Съвета за национална сигурност поеха вината за гафа върху себе си, опонентите на президента не се успокоиха.

В речта си "За състоянието на съюза", която Буш произнесе пред Конгреса през януари, той каза, че Ирак "се стреми да се сдобие със значими количества уран от Африка". Оказа се, че тъкмо тези негови думи са почивали на недостоверна информация, която по-късно беше опровергана. Преди две седмици Буш отказа да отговори на въпроса дали ще поеме отговорността за това, че е включил въпросното изречение в речта си. В сряда обаче той пое предизвикателството.

"Поемам персонална отговорност за всичко, което казвам, разбира се. Абсолютно. Също така поемам отговорност за решенията, които вземам по въпросите на мира и войната. Аз анализирах изчерпателно цялата разузнавателна информация - добра, солидна, смислена разузнавателна информация, която ме накара да заключа, че е било необходимо да свалим Саддам Хюсеин от власт."

Буш отново припомни дългогодишните оценки на Съвета за сигурност, който в 12 свои последователни резолюции признаваше, че Саддам Хюсеин е представлявал заплаха. "Дванадесет пъти Съветът за сигурност на ООН приемаше резолюции, в които признаваше заплахата, която той представлява, припомни Буш. С тази разлика обаче, че някои не искаха да действат на базата на тези резолюции. Ние го направихме, заедно с още много други страни, защото той представляваше заплаха."

Президентът изрази още веднъж твърдата си убеденост, че съюзническите сили ще намерят оръжейните програми на Саддам Хюсеин. Същевременно той заяви, че историята ще оправдае войната в Ирак дори и ако там не бъдат открити неконвенционални оръжия.

В рамките на пресконференцията президентът беше принуден да обясни и личната си позиция по въпроса за брака между хомосексуалистите - една много дискутирана в момента тема в САЩ. Проблемът се експонира допълнително и на фона на предстоящата президентска кампания, в която Буш ще трябва да балансира между най-консервативното крило в своята Републиканска партия и по-либералните гласоподаватели. Тъкмо поради това Джордж Буш се измъкна витиевато от темата с думите: "Искам да предупредя тези, които се взират в сламката в окото на своя съсед да погледнат най-напред гредата в собственото си око. Смятам, че за нашето общество е важно да уважава всяка една личност, да я приема с отворено сърце, да бъдем гостоприемна страна."

Същевременно Буш уточни, че вярва в светостта на брака и че според него бракът е съюз между мъж и жена. Той намекна, че предстои да бъде приет закон, признаващ единствено браковете между мъжете и жените. Срещу това още отсега протестират големите неправителствени организации на хомосексуалистите, които смятат подхода на администрацията за дискриминационен.

Президентът отказа да отговори пряко на два въпроса - как гледа на възможността да бъде свален губернатора на Калифорния и как смята да оползотвори натрупаните средства за предизборната си кампания. Както е известно, Буш е рекордьор по набрани средства в сравнение с всички останали претенденти за неговия пост. За разлика от демократите обаче Буш няма да мине през битката на първичните избори, тъй като най-вероятно ще е единственият кандидат за поста на републиканците.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?