IT бизнесът ще премахва термините "господар" и "роб"

IT бизнесът ще премахва термините "господар" и "роб"

Платформата за IT разработчици GitHub обяви, че ще премахне утвърдени термини в програмирането като "господар" и "роб", които се използват от десетилетия. Изпълнителният директор на GitHub Нат Фридман обяснява, че фирмата работи по измислянето на нови неутрални термини.

GitHub e собственост на Microsoft и се използва от 50 милиона IT разработчици за съхранение на техните проекти. Връзката господар – роб (master-slave) в технологиите обикновено се отнася до система, при която един е master (господар) и контролира подчинените процеси или копия (slaves).

Идеята за замяна на тези термини е от няколко години, но получи нов тласък заради протестите на Black Lives Matter в САЩ.

"Ако (тези термини) са причини дори и един черен човек да се почувства по-изолиран в технологичната общност, това решение ще е нещо естествено", коментира разработчикът на Google Chrome Уна Кравец.

Връзката господар-роб присъства в почти всеки програмен проект. Промяната ще е много трудна, защото тези термини са наложени в практиката и би било изключително трудно да се сменят. Голяма част от програмистите приеха добре идеята на GitHub и призоваха колегите си да прекръстят своите "master"-и на "main"(основен).

Редица големи компании се опитват да избягват тази терминология в кодовете си. Android и Google от известно време призовават програмистите да не използват "blacklist"(черен списък) и "whitelist" (бял списък) за имена на директориите си. Като алтернативи са предложени "blocklist" (списък на блокираните) и "allowlist" (списък с позволените/допуснатите).

Потребителите на GitHub могат да предлагат за промяна и други жаргонни думи, които биха засегнали чернокожите хора.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?