Италианското правителство премахва давностния срок при преследване на престъпления

Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо

Италианското правителство взе решение за премахване на давностния срок при наказателното преследване на много престъпления, сред които и корупцията, предаде Ройтерс.

"Постигнахме съгласие", заяви пред журналисти високопоставеният представител на крайнодясната партия "Лига" Рикардо Молинари след среща на ключови членове на правителството.

Хиляди дела приключват всяка година в Италия, тъй като магистратите често не успяват да обосноват обвиненията преди изтичането на давностния срок.

Движението "Пет звезди", което превърна борбата срещу корупцията в свой приоритет, иска бързо да премахне повечето от времевите ограничения при преследване на престъпления.

Коалиционните партньори на "Пет звезди" от "Лигата" заявиха, че евентуалните промени трябва да са част от по-амбициозна съдебна реформа, която ще отнеме месеци, и предупредиха, че промяната на давностните срокове в наказателното законодателство може да доведе до недопустимо дълги дела.

Според постигнатото в четвъртък между двете партии споразумение законодателните промени ще бъдат одобрени от парламента тази година, но ще влязат в сила през 2020 г. заедно с други изменения като част от по-мащабна съдебна реформа, заяви вицепремиерът и лидер на "Лигата" Матео Салвини.

Вицепремиерът Луиджи ди Майо приветства постигнатото споразумение, след като по-рано предупреди, че правителството може да падне, ако няма съгласие по този въпрос.

Споделяне

Още от Европа