Италия обвини Франция и Германия за кризата в еврозоната

Италия обвини Франция и Германия за кризата в еврозоната

Дълговите проблеми на Европа се коренят отчасти в безотговорното поведение на родителите на еврото Германия и Франция в детските години на валутата, заяви в сряда италианският премиер Марио Монти в Токио.

Според него двете държави са дали лош пример на останалите държави с неподчинението си на фискалните правила.

"Всичко започна през 2003 г., в почти детските години на еврото. В действителност Германия и Франция не бяха стриктни от гледна точка на публичните дефицити и на дълговете", допълни той.

Монти коментира, че проблемът е в пренебрегването на правилата, ограничаващи бюджетния дефицит до три процента от БВП.

Той изтъкна, че въпреки препоръките на среща на министри от правителствата на държавите членки на ЕС, било решено да не се наказват Франция и Германия за надхвърляне на лимита по дефицита.

"Така двете най-големи страни в еврозоната имаха дефицит със съучастието на Италия, която по това време председателстваше Съвета на ЕС. Разбира се, че ако бащата и майката на еврозоната нарушават правилата, не можем да очакваме, че страни като Гърция ще се съобразяват с тях", допълни италианският премиер.

Монти беше член на Европейската комисия (ЕК) в началото на миналото десетилетие, когато комисията препоръча да бъдат налагани санкции на страни, които надхвърлят максимално допустимия дефицит. Европейският съвет обаче наложи вето на инициативата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа