Италия затяга сигурността на три пристанища заради опасност от балкански тероризъм

Да се засилят мерките за сигурност на пристанищата Анкона, Бари и Бриндизи на Адриатическо море, заради потенциална опасност от проникване на терористи от Балканите в Европа, е разпоредила Министерството на вътрешните работи на Италия. Това съобщиха  в неделя източници, пожелали анонимност, цитирани от БТА.

"Максимална степен на готовност се поддържа по бреговата ивица на акваторията, която граничи с Албания. Засиленият контрол цели също така да се предотвратят терористични актове в самите портови зони, както и да се пресекат опити тези пристанища да бъдат използвани за транзит на джихадисти към районите на бойни действия в Сирия и Ирак, които са под постоянното наблюдение на италианските разузнавателни служби", твърдят  източниците.

В събота министърът на вътрешните работи Анджелино Алфано публично предупреди срещу нарасналата терористична заплаха след атентатите в Тунис, Франция и Кувейт.

"Нито една страна не е в състояние на нулев риск, поради което от днес (събота) ние повишихме степента на готовност и алармирахме префектурите и централните полицейски управления", заяви министър Алфано без допълнителни подробности.

Изявлението очевидно съдържаше и опасения, че екстремисти могат да последват примера на извършителите на атентатите в цитираните три държави.

От началото на годината Италия е експулсирала 37 чужденци, които по сигнали на полицейските органи за превенция и на поделението за специални операции (РОС) на Карабинерните войски, са били смятани за тясно свързани с ислямски фундаменталисти.
Според експертите, обстоятелствата не са позволявали срещу тях да се образува следствие. В конкретните случаи обаче е било отчетено, че лицата са в състояние да разпространяват идеите на ислямския фундаментализъм, включително и посредством интернет. Срещу тях е приложена мярката "предаване на страната, от която произхождат".

По данни, постъпили от разузнавателните служби, министерството на външните работи е актуализирало картата с особено опасни зони за пребиваване на италиански граждани с цел
ваканция и туризъм. С най-голям риск за терористични нападения са сочени Кения, Египет (Кайро, Шарм ел Шейх), целият Магреб (с особено внимание на мароканските градове Фес, Рабат, Маракеш, Казабланка и Сале) и Тайланд.

Споделяне

Още от Свят