Ивайло Калфин се надява на подкрепа от Борисов в конкурса за шеф на ОЛАФ

Ивайло Калфин. сн: БГНЕС

Ивайло Калфин е един от двамата фаворити за поста генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Това стана ясно във вторник след снощното гласуване в комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент (ЕП).

Ресорната комисия на ЕП предпочете като фаворит финландеца Виле Итала с 13 гласа, а на второ място е Ивайло Калфин с 11 гласа. Двамата се класират за последната фаза на конкурса, като първоначално кандидатите бяха 70.

Европейският съюз търси наследник за позицията на досегашния шеф на ОЛАФ Джовани Кеслер. В интервю за Mediapool Ивайло Калфин каза, че всичко трябва да стане ясно до края на април.

Финландецът е фаворит на Европейската народна партия (ЕНП), Калфин е бивш член на Европарламента от групата на социалистите и демократите и разчита на тяхната подкрепа, както и на подкрепата на българското правителство.

Той е бивш председател на комисията за бюджетен контрол в ЕП, както и бивш вицепремиер и социален министър във второто правителство на Борисов като представител на подкрепящата в началото правителството партия АБВ.

Неговият финландски конкурент е бивш министър на вътрешните работи на Финландия.

Процедурата за избор на генерален директор на ОЛАФ продължи близо една година, като финалното решение ще бъде взето от Европейската комисия, а ЕП и Съветът на ЕС трябва да отправят своите решаващи препоръки.

Пред Mediapool Ивайло Калфин обясни, че има по-добра експертиза от своя конкурент заради по-големия си опит при контролиране бюджета на европейските институции. Той обясни, че преди време е говорил с българския премиер за участието си в конкурса, а Борисов "откликнал позитивно" на намерението му да заеме този престижен пост в ЕС.

Според Калфин това е уникален шанс на България да поеме една от най-важните институции в съюза. Той смята, че подкрепата на Бойко Борисов би помогнала много, но не знае доколко премиерът ще се ангажира с въпроса, предвид принадлежността на ГЕРБ към ЕНП, която подкрепя другия кандидат.

Калфин смята, че представителят на ГЕРБ в комисията на ЕП е гласувал за финландеца.

Според него в подкрепа на кандидатурата му има много солидни аргументи, като първият е неговата лична биография.

Той каза, че от години е свързан с финансовата прозрачност и контрол на европейските институции, което ще бъде ключово за бъдещия ръководител на ОЛАФ. Калфин напомни, че ЕС създава нова европейска прокуратура, която ще се заеме с разследването на чисто криминалните случаи, а ОЛАФ ще трябва да се преформатира и да се насочи повече към сферата на финансовият контрол.

Според Калфин българският премиер би имал и много силен политически аргумент, за да подкрепи друг българин за позицията в ОЛАФ – с напускането на Кристалина Георгиева България загуби вицепрезидентското място в ЕК и получи доста по-периферна роля в изпълнителната власт на ЕС. Позицията на генерален директор в ОЛАФ донякъде би компенсирало това.

"Това е голям шанс за България да докаже, че може да върши работа. Като българин поеме отговорността и се справи в област, в която нашата страна има лош имидж – финансовите измами. Трябва да докажем, че и ние можем да си вършим добре работата", каза Калфин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?