Иван Иванов: КЕВР не бива да преяжда с власт, както предлага проектът на Патриотите

Иван Иванов: КЕВР не бива да преяжда с власт, както предлага проектът на Патриотите

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не желае да преяжда с власт, както би станало, ако Народното събрание приеме законопроекта на Обединените патриоти, който бе анонсиран като отговор на сделката между ЧЕЗ и Интерком за българския бизнес на чешката енергийна компания. Това стана ясно в събота от думите на председателя на комисията Иван Иванов, цитиран от Дневник. 

В хода на сделката се видя, че държавните регулатори нямат законово основание да я контролират и да влияят при избора на купувача. В резултат на това националистите предложиха проект на закон, според който КЕВР трябва да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ, "с оглед защита на националната сигурност и обществения ред".

Председателят на КЕВР обаче коментира идеята скептично. Иванов смята, че регулаторът няма капацитета да се произнася върху произхода на средствата за сделката и досието за дружеството - купувач, нито да разследва дали в миналото от него са извършвани злоупотреби или действия, хвърлящи съмнения.

Според него също ако се приемат подобни промени това би означавало, че КЕВР трябва да провери всички кандидати, подали оферти, което значително надхвърля възможностите ѝ. Иванов припомни, че в близко бъдеще комисията ще поеме нови отговорности като следи за търговия с вътрешна информация и манипулации на електроенергийната борса.

Друг пропуск в законопроекта на Патриотите според шефа на регулатора е липсата на ясни критерии, по които КЕВР би могла да спира подобна сделка. "В закона трябва да има критерии, по които да отказваме или даваме разрешение за сделка, а не да ни се даде субективно право да преяждаме с власт," каза Иванов.

Той повтори, че сделката между ЧЕЗ и "Инерком" няма как да повлияе на цената на тока, защото продаваните дружества не произвеждат електроенергия, а КЕВР внимателно следи какви инвестиции влагат.

В отговор на въпрос Иванов посочи, че няма информация ЧЕЗ да е предлагала на българското правителство да изкупи бизнеса ѝ тук.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?