Иван Костов: Как може толкова много страхливи хора да отидат в политиката?

Референдумът може да роди български Ердоган, предупреди бившият премиер

Иван Костов. сн. бТВ

Политическата система у нас не удовлетворява хората, а институциите се нуждаят от реформа, коментира бившият министър-председател Иван Костов. Той се обяви против лекомисленото провеждане на референдуми по важни въпроси, което може да доведе до тоталитарна система в България. В неделя бе излъчено негово пространно интервю пред бТВ, в което бившият премиер коментира политиката на новия американски президент Тръмп и предизвикателствата пред либерална Европа, но отказа да вземе отношение по нито една актуална политическа тема, отбелязвайки с горчивина, че 23-годишната кампания срещу него е дала ефект и той си е затворил устата.

Как може толкова много страхливи хора да отидат в политиката?

Според него в последно време нито един политик не е защитил евроатлантическата кауза.

"След президента Росен Плевнелиев не съм чул нито един политик, който да защити евроатлантическата кауза. Всичките мълчат - и отляво, и отдясно, и от центъра. Защо мълчат? Как може толкова много страхливи хора да отидат в политиката? Това е много тежка професия на сблъсък на характери, на смелост, на устойчивост да налагаш възгледите си, да търсиш компромиси. Това изисква кураж, компетентност, подготовка. Ако искат съвет тези, които отиват в парламента - не отивайте там, за да бъдете мъртви души, машинки за гласуване. Политици нямат куража за защитят кауза, зад която цялата държава е застанала - евроатлантическата кауза. Защо отиват в парламента? Да защитават Путин ли? Той няма нужда от защита...", заяви Иван Костов.

Референдумът може да роди български Ердоган

Говорейки за необходимостта от реформи, Иван Костов се обърна към прокуратурата: "Погледнете си рейтинга и вижте на какво доверие се радвате. Имате ли доверието на хората (…), след като сте се проваляли толкова пъти, след като сте безпомощни пред лицето на престъпността?”.

В същото време, Иван Костов е против лекомисленото провеждане на референдуми по важни въпроси: "Референдумът може да доведе тоталитарна система в България, както довежда авторитарна държава в Турция. (…) Народът, поставен в условията на пряка демокрация, когато не е наясно както трябва да избира, може да избере тоталитаризъм. След това интелигенцията ще подкрепи този избор, замаяна от общественото единство и ще се получи хитлеристка Германия и фашистка Италия. След това всичките ще извършат огромни престъпления. Това не е демокрация!".

Руските пропагандни тези

Според бившия премиер изборната победа на Румен Радев се дължи на недоволство, подобно на това, което е възкачило Донлад Тръмп, а не на подем на БСП.

Анализ на Иван Костов по време на предизборната кампания класира ген. Румен Радев на второ място по преповтаряне на руските пропагандни тези (след Веселин Марешки). Той даде пример с твърдението, че европейските санкции вредят еднакво на ЕС и Русия, определяйки го като "груба руска манипулация".

"Има санкции и контрасанкции. Санкциите, които ЕС е нанесъл, са предимно върху лица, фирми и неправителствени организации, които са участвали в анексията на Крим и агресията в Донбас. Това са прецизно насочени санкции", обясни Костов.

Той коментира, че привържениците на "путиновото влияние" трябва да погледнат колко пари са дадени за проекти без резултат като "Бургас – Александропулис", "Южен поток" и "Белене".

"Ако Русия увеличи влиянието си върху българската политическа система, каквото имаше по времето на президента Първанов, отново ще се случат тези неща – ще възкръсва този проект, ще се появи някой нов безсмислен, само и само данъкоплатците да плащат”, предупреди Костов.

Пълна безпомощност на либерализма срещу съвременните предизвикателства

Срещу безпомощността на либералната идеология в Европа се надигат множество вълни и това е нещо напълно естествено, смята бившият министър-председател Иван Костов.

"Аз съм човек с консервативни възгледи и не приветствам либералната идеология, особено пред лицето на нейната пълна безпомощност пред съвременните предизвикателства – пълната безпомощност пред Путин, пълната безпомощност пред нелегалните имигранти, пълната невъзможност да се защитят страните от тероризъм (…), пълната невъзможност да се отговори на въпроса за дезинтеграцията на държавите, за изчерпания им потенциал да интегрират имигранти и малцинства”, заяви той в неделя в интервю за предаването "120 минути" на бТВ.

Според него тази слабост води до упадък в качеството на работната сила и упадък на благосъстоянието и нарастване на неравенството. "Как няма да има неравенство? Единият не създава нищо и е безотговорен към държавата, а другият създава всичко и носи цялата отговорност и едновременно с това трябва да е виновен, че има неравенство", поясни Иван Костов.

Тръмп не бива да е оправдание за една слаба българска политика

"Тръмп не трябва да става оправдание за една слаба българска политика. Това, което прави Тръмп, очевидно извежда интереса на американците на първо място”, посочи бившият премиер.

По думите му новият американски президент прилага политика на неоконсерватизъм, а мерките срещу нелегалните имигранти не са нещо невиждано: "Това са все такива неща, които, между другото, се правят и в Европа, поне от страните в Източни блок. Тази ограда ние я направихме първи, ако сте забелязали".

"Тези атаки на либералите срещу Тръмп в момента са спекулативни", отбеляза бившият премиер.

Иван Костов подчерта, че по-важно за България е САЩ да запазят ангажимента си към НАТО и да не дават нови основания на евроспектиците в ЕС.

Опитът не се зачита от никого, всички тук си го измислят наново

Костов, който е бивш лидер на СДС и ДСБ, отказа да коментира актуалните политически събития, десницата и разделението вдясно, както и за назначеното от президента Радев служебно правителство. Той посочи, в продължение на 23 години срещу него се води масирана кампания с цел "да ми се затвори устата". 

Бившият премиер даде да се разбере, че нито е давал съвети, нито някой му ги е търсил. В отговор на въпрос на водещия той коментира, че няма лошо да има приемственост в десницата, но никой не се съветвал с него и че каквото и да каже по въпроса, то ще бъде отхвърлено и няма да бъде чуто, колкото и да повтаря очевидното - че не стои зад никой от актуалните политически проекти. Според него нарече хората, които "произвеждат" този тип говорене "видиотени" по темата.

"Не съм човекът, който анализира тези неща. Не желая да споделям политически преценки, не мисля, че са важни. Бяха направени неимоверни усилия да ми се затвори устата, да бъда обвинен в какво ли не. Заради това - добре, повече политически няма да говоря. Затворили сте ми устата - вярно, с лъжи, най-нагли безобразия, но... устата ми е затворена и ще си я държа така", заяви Костов, който след като напусна политиката се посвети на анализ на рисковете пред националната сигурност чрез "Лабораторията за управление на рисковете".

"Част от кризата в България се дължи на това, че опитът не се зачита от никой, всички тук си го измислят отново. Протестната вълна, една от последните, се обяви за най-голямата и най-великата, въпреки че не постигна нищо. Това бяха несравнимо по-малки вълни в сравнение с това, което се надигна истински и доведе до решителна и голяма промяна под натиска на истинската енергия на хората”, посочи Иван Костов.

Едни градихме, други разграждаха

Костов настоя името му да не бъде слагано в общ кюп с Доган, Първанов и други политици от различни партии, които в последните години са се оттеглили от сцената.

"Не искам името му да бъде поставено редом с тези имена, нямам нищо общо с тези хора. Не считам, че са допринесли за това, което е България в момента. Ако са допринесли, са допринесли със съпротивата си, това, че направиха задачата много по-тежка. Едни градихме, други разграждаха", подчерта Иван Костов.

Споделяне

Още от България