Иван Костов: Трябва да излезем на международните финансови пазари, без да се вдига много политически шум

Иван Костов сн. БГНЕС

Казано съвсем кратко, Европейската централна банка (ЕЦБ) ни казва, че България няма да може да въведе еврото. Ако тя счита, че използването на Сребърния фонд ще доведе до изкривяване на представата за доходността на българските 10-годишни ценни книги, това трябва да бъде съобразено, заяви в четвъртък лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Коментарът му е по повод критичното становище на ЕЦБ към правителствения законопроект за промени в управлението на Сребърния фонд.

За съжаление, Симеон Дянков се впусна да отговаря на ЕЦБ. Някои от аргументите, които той привежда, не са сериозни. Затова аз смятам, че трябва да се прекрати този спор, законът да се спре, да бъдат направени емисиите на държавни ценни книги и да не се раздухва повече случаят, защото вреди на авторитета на страната, заяви Иван Костов пред БНР.

"Правителството трябва да се появи на открития пазар на ценни книги. И не в тези емисии, за които говори Дянков. Той трябва да реализира емисията на държавни ценни книги, да рефинансира дълга и тогава, с трезва мисъл, да се обсъди и съдбата на Сребърния фонд. От ситуацията дотук не произтича нищо катастрофично", твърди бившият премиер и финансов министър.

"Разбира се, може да стане лошо, ако министърът продължава да упорства. Не бива социалистите и ДПС да очакват, че България ще изпадне в несъстоятелност, защото не може да обслужи външния си дълг. Това няма как да се случи. Въпросът е, че ако сме загрижени за съдбата на страната си, няма да допуснем доходността на държавните ценни книги да скочи много високо, коментира лидерът на ДСБ.

Междувременно Синята коалиция внесе в деловодството на Народното събрание искане за изслушване на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за неговите идеи и идеите на правителството за управление на средствата от Сребърния фонд.

Предложението на лидера на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров е изслушването да се включи като първа точка от програмата на Народното събрание за следващата седмица, тоест то да се проведе още в сряда. Искането е и "заради нежеланието на управляващите от ГЕРБ да се проведе обществен дебат за намерението на правителството да изразходва Сребърния фонд", поясниха от централата на партията.

Преди ден, когато стана известно критичното отношение и на ЕЦБ към проекта "Дянков", Мартин Димитров каза, че е най-добре този проект да бъде оттеглен от правителството.

Иван Костов коментира пред БНР, че сега не е подходящият момент да се приемат идеи за ново управление на Сребърния фонд, защото остава усещането, че те се вземат под натиска на необходимостта от осигуряване на средства за покриване на належащите разходи на правителството. Според Костов сега кабинетът трябва да се съсредоточи да излезе успешно на международните финансови пазари, за което не е нужно да се вдига толкова много политически шум.

Самият Дянков в крачка се опита да промени философията на вече изпратения в Народното събрание проект за промени в Закона за Сребърния фонд, като обяви в сряда в отговор на критиката на ЕЦБ, че всъщност Сребърният фонд ще купува специални за целта емисии на ДЦК. Това обаче предизвика нови въпросителни и опасения сред икономистите у нас.

Ако с пари от фонда се купуват специални десетгодишни ДЦК, то те остават неликвидни и на практика парите от фонда ще бъдат замразени и той губи предназначението си. Така се посяга сериозно и на фискалния резерв, смятат икономистите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес