Иван Кръстев: Не е късно за предварителни избори в дясно

"Печелившият вариант за десницата като цяло не е просто оттегляне на СДС, неиздигане на свой кандидат и подкрепа на Стефан Софиянски, а обръщането към един политически механизъм, който вече веднъж помогна на СДС и на десницата като цяло да реши ситуация, която в някакъв смисъл е доста сходна със ситуацията, пред която се изправяме сега. Става дума за предварителни избори".

Това заяви пред радио "Свободна Европа" политологът Иван Кръстев по повод тезата на Филип Димитров какво трябва да направи СДС след изтеглянето на кандидатурата на Пламен Орешарски. Бившияj премиер и лидер на СДС призова от САЩ синята партия да подкрепи Стефан Софиянски за кмет на София и да не издига нов кандидат. Пред СДС стои възможността да подкрепи Софиянски при ясни взаимни гаранции, че така се поставя началото на трайно обединение на десницата, посочи Филип Димитров.

Вместо директна подкрепа за лидера на Съюза на свободните демократи, политологът Иван Кръстев предлага на СДС провеждането на предварителни избори, за които още не било късно да се случат в началото на септември и които да се базират на "ясна обща позиция и договор" между партиите в дясно и центъра.

Идеята за провеждане на предварителни избори в дясно беше лансирана за първи път от Стефан Софиянски и срещна личната подкрепа на Филип Димитров, за разлика от останалите членове на Националния съвет на СДС, които отхвърлиха предложението. Синята партия отказа подобен вот-проверка на силите и заяви, че ако някой иска обединение на дясното да подкрепи синята номинация в София.

"Възможността на СДС да извади достоен кандидат, който да спечели доверието, бих казал на политически най-активната част от избирателите на дясното, като че ли е по-голяма на предварителни избори, отколкото на нормални избори, в които управленският опит на кмета Софиянски му дава много предимства", смята политологът.

Кръстев твърди, че участието на избирателите от дясното пространство в предварителни избори ще им помогне да не търсят тактически вот спрямо централната власт, а ще излъчат легитимен кандидат, когото искат да подкрепят. Освен това, обединението на десницата ще бъде направено със силата на гласовете на десните избиратели, а не просто като резултат от споразумение между политическите лидери, което е дори по-важно от развоя на изборите в София.

Запитан дали обединението на десницата включва сътрудничество между НДСВ и СДС на тези местни избори, Кръстев отговори:" Аз си мисля, че НДСВ би могло да бъде потенциален партньор и на СДС, и на други политически партии в дясното много повече на следващи парламентарни избори, отколкото в момента".

Кръстев смята, че една коалиция с НДСВ ще постави по някакъв начин СДС в гротесковата позиция - едновременно да бъде радикален критик на правителството и негов съюзник на местно ниво. Това допълнително ще обърка хората, които и без това са достатъчно и объркани, и отвратени от създадената ситуация, посочи той.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?