Иван Портних е новият кмет на Варна

Загубилият Христо Бозов ще обжалва резултатите

Иван Портних е новият кмет на Варна

Кандидатът на ГЕРБ Иван Портних е новият кмет на Варна. Той печели с малка преднина от 2155 гласа пред опонента си Христо Бозов, подкрепен от БСП и Движение "България на гражданите", съобщи Общинската избирателна комисия.

Балотажът в неделя премина при ниска избирателна активност - малко над 26%.

Броят на действителните бюлетини е 75 169, недействителни са 1370.

Иван Портних получава подкрепата на 51.41% от избирателите. За Христо Бозов са гласували 48.59%.

Варна избра своето европейско бъдеще, заяви на пресконференция Иван Портних, цитиран от "Фокус". Той посочи, че гражданите на Варна са избрали европейския път за развитие на града, въпреки черния пиар и манипулациите по време на предизборната кампания.

Портних допълни, че основната лъжа е била, че ромите във Варна ще гласуват за него. "Вижте резултатите в ромските секции и ще разберете, че резултатите са 2 към 1 в полза на моя опонент", каза Портних.

Новият кмет изрази удовлетворение, че въпреки летния сезон много млади хора са излезли, за да гласуват. Според него това е едно ново начало в развитието на Варна. Той каза още, че от централата на ГЕРБ са изпратили множество жалби до Общинската избирателна комисия и до полицията за извозване на избиратели и агитация на турски език.

Портних ще управлява Варна през следващите две години. Той наследява Кирил Йорданов, който беше на власт от 1999 г. до 6 март тази година, когато подаде оставка под натиска на многохилядни протести и след смъртта на самозапалилия се Пламен Горанов.

Христо Бозов не приема резултата и ще обжалва

Категорично не признавам обявените резултати от балотажа на частичните кметски избори във Варна, с които Иван Портних е обявен за победител, и ще оспорвам резултатите, обяви на пресконференция в понеделник Христо Бозов.

Според него причина за обжалването са множеството нарушения на изборния процес. По думите му при предаването на изборните книжа в ОИК е имало отворени и незапечатани чували.

Бозов посочи, че щабът му разполага с 59 протокола от паралелното преброяване, които по думите му са недействителни. В 14 от тях има технически грешки, които не могат да влияят на резултата, но в останалите има фрапантни нарушения, каза той.

Загубилият кандидат каза още, че ще поиска да бъдат проверени повторно и недействителните бюлетини.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?