Иво Прокопиев: Група политици и съзвездия от фирми са дизайнерите на завладяната държава

Иво Прокопиев

"Не може да се каже, че този или онзи персонално е дизайнер на завладяната държава. Дизайнерите са група от политици и съзвездия от фирми, които гравитират около тях и се възползват от подмяната на институционалните механизми, за да имат частни ползи за бизнеса си. Вижте списъците с кредитополучателите на Българската банка за развитие и списъците с получателите на авансите от "Автомагистрали", от ДКК, и ще видите къде отиват парите. Вижте къде отиват парите и ще видите кои са бенефициентите на завладяната държава".

Това каза в неделя пред БНР издателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.

Той отрече да е оказвал влияние върху избора на един или друг министър в кабинет на Бойко Борисов или в служебно правителство.

"В момента не участвам в никакъв процес за нищо... Винаги съм отстоявал едни ценности - да има правила и да може предприемачите в България да развиват бизнес, да движат икономиката и обществото напред. Ако това влияние сте го видели в някакви правителства, това не е лошо за обществения интерес. Никога не са ме вълнували частните ми интереси", заяви Прокопиев.

Той подчерта, че от ДПС не реагират персонално спрямо него, а на разкритията на издаваните от него медии за фирми в орбитата на движението.

"ДПС се опитва да направи подмяна на случилото се в България и защо държавата е в състояние на естествено разпаднали се институции и обществени отношения... Тоталитарната държава винаги трябва да има враг и в мое лице те видяха възможност да си създадат адекватен по размер враг, с когото да оправдават всяка несполука, до която това порочно управление води", обясни издателят.

"Няма как някой, който е избрал да не е политик, да бъде олигарх и опонент на властта. Това е нонсенс", добави той.

По думите му "голямата подмяна е, че държавата беше приватизирана от частните интереси на малка група хора и че политиците започнаха да действат като собственици на бизнес".

Според Иво Прокопиев е важно до какво споразумение ще достигне управляващото парламентарно мнозинство и дали такова мнозинство изобщо ще бъде формирано.

"Важни са имената в кабинета. Но в сегашната конструкция на малцинствено правителство имената не са въпрос на дискусия. Въпрос на дискусия и на политически договор е дали ще има воля да се формира парламентарно мнозинство за промяна", каза Прокопиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България