Изборите в Гърция ще са веднага след Великден

Предсрочни парламентарни избори ще бъдат организирани в Гърция "веднага" след православния Великден на 15 април, заяви Андонис Самарас, председател на партията Нова демокрация, участваща в управляващата коалиция.

"Изборите ще се състоят веднага след Великден", заяви Самарас, цитиран от Франс прес, на партийно заседание в неделя. Той отбеляза, че "набелязаните за последните пет месеца цели са изпълнени", визирайки сделката за размяна на облигации, при която ще бъдат отписани 105 милиарда евро от гръцкия национален дълг.

Същевременно лидерът на гръцката социалистическа партия ПАСОК Георгиос Папандреу подаде официално оставката си от поста председател на партията на започналата в Атина национална партийна конференция.

"Взимал съм трудни решения. Те може би са ми стрували скъпо в политическо отношение, но са си заслужавали труда", каза Папандреу, който миналия ноември се оттегли от премиерския пост, за да бъде формирано ново коалиционно правителство начело с Лука Пападимос, което да се помъчи да спаси страната от фалит.

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос официално се кандидатира за лидер на социалистическата партия ПАСОК, предаде агенция Ройтерс.

"Сега има нещо повече от рецесия, орязване на бюджетните разходи и данъчни увеличения... Има надежда за завъртане на кормилото на растежа", каза Венизелос на конференцията на ПАСОК. Той добави, че пред ПАСОК стои "тежката мисия за обновяване на Гърция".

Новият лидер на Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК) ще бъде определен от членската маса на партията на 18 март. Почти сигурно е, че Венизелос ще бъде избран за лидер на ПАСОК тогава, посочва Ройтерс.

В знак за ширещото се неодобрение сред гърците на мерките за икономии обаче пенсионер замери вчера с кофичка кисело мляко финансовия министър точно преди изказването му, предаде АНА-МПА. Нападението наложи Венизелос да се оттегли временно, за да се преоблече.

Социологическите проучвания показват, че ПАСОК изостава значително зад консервативната Нова демокрация в предпочитанията на гърците преди предстоящите предсрочни избори.

Споделяне

Още от Балкани