Изборите в Русия - с предизвестен край

Изборите в Русия - с предизвестен край

Русия избира нов състав на парламента си – руската Дума. Изборите в неделя се следят с огромен интерес в света, независимо, че резултатът от тях е предизвестен. Очаква се партията „Единна Русия”, чиято листа е оглавена от президента Владимир Путин, да получи мнозинство в Думата. Интригата е колко голямо ще е мнозинството и каква ще е „всенародната подкрепа” за пропрезидентската формация на фона на съмненията за изборни манипулации.  

Централната избирателна комисия отбеляза по-голяма активност на изборите в сравнение с предишните и очаква тя да бъде около 60% средно за страната. Последните обявени резултати към 15 часа московско време са за 42.54% гласували, а към 17 часа московско време - над 54%. Констатирани са нарушения, определяни като „незначителни”. Потвърдени са били и данни за така наречения „пътуващ електорат”.

Извън страната са открити 358 изборни секции в 141 държави, в които право на глас имат 1.7 милиона руснаци. Само в България руските граждани с право на глас са над 25 хиляди, а секциите са 7.

299-те международни наблюдатели засега не са съобщили за сериозни нарушения. Медии излъчиха позитивни коментари на отделни наблюдатели, но европейците се въздържат от оценка до пресконференцията им в понеделник.

Президентът и водач на листата на партия „Единна Русия” Владимир Путин гласува с празнично настроение и с реплика на облекчение за завършилата предизборна кампания, предаде кореспондентът на БНР в Москва. След него гласуваха и останалите висши държавни ръководители.

След „отличника” – далекоизточният регион Чукотка, където гласуваха над 73% от хората, като най-активни се сочат Бурятия, Ингушетия и Кемеровска област.  

За хода на изборите следят и 1.5 млн. наблюдатели на партиите в над стоте хиляди секции в страната. За случаи за масови нарушения и за гласуване с отчислителни бележки съобщават наблюдателите на Комунистическата партия и на партия „Яблоко”.

За стимулиране на активността на избирателите се използват най-различни инициативи – от раздаване на продукти в секциите, до безплатни билети за хокеен мач, зареждане на мобилни телефони с ваучери, безплатен автобусен превоз и дори циркови представления, допълва БНР.

Очаква се първите прогнозни резултати да бъдат обявени след края на изборите (най-рано 20 часа българско време). Предварителните очаквания са ясни – убедителна победа на „Единна Русия”, като въпросът е с колко партията  печели. Седемте процента изборен праг, заложени в закона, могат да прескочат още Комунистическата партия на Зюганов, Либерал-демократическата партия и с много малки шансове е и партия „Справедлива Русия”.

Бившият световен шампион и лидер на една от опозиционните партии – „Другата Русия”, Гари Каспаров обвини руските власти, че са опорочили цялата избирателна система с много нарушения в днешния ден. Пред американската телевизия СиЕнЕн Каспаров обясни как вижда бъдещето на Русия, ако партията на президента Путин спечели голяма победа.

„Мисля, че ако победата е твърде голяма, това може да е добре за опозицията. Тогава ние трябва да се обединим. Не се съмнявам, че следващите две седмици ще бъдат много важни за формирането на нов политически пейзаж. Опозицията ще продължи борбата си. Вярвам, че след резултата на тези избори, на този опорочен процес много политици и активисти, които се опитаха да се харесат на Путин, ще дойдат в нашия лагер”, заяви Каспаров. 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?