Изчезна и близкият до Груевски бивш шеф на контраразузнаването

Сашо Миялков - човекът зад най-голямата афера с подслушване в Северна Македония

Сашо Миялков, сн. БГНЕС

Македонските власти издирват бившия шеф на контраразузнаването Сашо Миялков, който е изчезнал, докато очаква присъда. Миялков е считан за най-близкия човек до бившия премиер Никола Груевски, който също избяга и вече получи убежище в Унгария. 

Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Миялков е в неизвестност от неделя обед и полицията не успяла да му предаде съдебното решение за поставянето му под домашен арест. 

Спец части следят дома му в скъпия скопски квартал "Капищец" и хотела "Marriot" в центъра на македонската столица, в който той отсяда и където е бил видян за последно. Проверяват се коли и пътни артерии, но засега няма резултати от издирването му. 

Според властите има опасност той да се укрие в навечерието на присъдата, която се очаква да получи по делото "Твърдина-Таргет" в петък. Миялков е един  от обвиняемите за незаконно подслушване на над 20 хиляди граждани в периода от 2008 до 2015 година.

Според обвинението чрез три системи за прихващане на комуникации са следени 4286 телефонни номера, за които не е имало съдебни разпореждания. Сред подслушваните са политици, членове на техните семейства, журналисти, адвокати, прокурори, кметове и други.

Според защитата му обаче Миялков е абсолютно невинен. Нито е разпореждал подслушване, нито само е слушал разговори. 

По делото Миялков може да получи ефективна присъда от 13 години затвор. 

Сашо Миялков се смята за най-влиятелната личност по време на режима на Никола Груевски и за един от най-богатите хора.  Той бе задържан веднага след като Груевски избяга и срещу него се започнаха няколко дела, включително за изборни измами. 

До неотдавна Миялков бе член на ръководството на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Той ръководи контраразузнаването от 2006 г. до 12 май 2015 година и се смята, че е контролирал процеси в политиката, съдебна власт и бизнес. 

Според информация в местни и сръбски медии той има влияние и сред престъпни среди на Балканите. 

Миялков е братовчед на Груевски и е син на Йордан Миялков, първият вътрешен министър на независима Република Македония, който загина през декември 1991 г. на територията на Сърбия. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?