Изчезнали писма от Брюксел бавили делото "Батко"

Изчезнали писма от Брюксел бавили делото "Батко"

Министерството на финансите отрече в сряда да носи пряка вина за забавянето на делото по случая "Батко", но призна, че причината е изчезнала оригинална кореспонденция с Европейската комисия. Преди ден Софийският градски съд (СГС) за седми път отложи делото за престъпление по служба срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев (станал известен като Батко заради одобряването на фирма на обществена поръчка с изпълнител фирма на брат му - бел. ред.) с аргумент, че финансовото министерство не е предоставило оригиналите на трите писма на ЕК, с които се изтъкват нередности по програмата ИСПА.

След заседанието на правителството пресаташето на Министерството на финансите Бетина Жотева заяви, че още при първото поискване на съда трите проблеми писма са потърсени в архива на министерството, но не са намерени. В тях се съобщава, че Брюксел спира парите по ИСПА заради конфликт на интереси.

Първите две са изпратени съответно на 17 март и 22 юли 2008 година, а третото на - 24 януари 2009 г. Адресати на писмата са бившият зам.-министърът на финансите Любомир Дацов, вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Плугчиева и финансовият министър Пламен Орешарски.

След като делото влиза в съда, на 22 юли т. г. СГС изпраща до финансовото министерство писмо, с което изисква оригиналите на трите писма. Оказва се обаче, че в архива на финансовото министерство оригиналите ги няма, а институцията не може да отговори защо.

След създаването на звеното за координация и управление на европейските средства към Министерския съвет, цялата документация и архив са предадени от Министерството на финансите на звеното. Новата структура също не успява да открие писмата и се налага те да бъдат изискани от Брюксел.

В крайна сметка оригиналите пристигат и на 2 ноември - 3 месеца след поискването от съда, те са изпратени за нуждите на делото. Самият прокурор по делото Моника Малинова се оплака преди ден, че от изпълнителната власт са ѝ изпратили само обяснителни писма, но не и самите документи от ЕК.

Докато делото срещу Веселин Георгиев продължава да се влачи, неговият брат и шеф на скандалната фирма "Биндер" Емил Георгиев вече бе глобен с 2500 лева от съда в Сливен, че е укрил конфликт на интереси.

Той бе признат за виновен, че като член на съвета на директорите на пътно-строителната фирма е подал невярна декларация по закона за обществени поръчки. В документа той не е обявил, че брат му е шеф на пътната агенция, която му е възложила договора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?