Издателите на "Дума", "Монитор", "Новинар" и "Банкеръ" вземат ИПК "Родина"

Агенцията за приватизация определи Консорциум "Обединени български вестници" за победител в конкурса за продажбата на 51% от капитала на Издателско-полиграфически комплекс "Родина". Дялове в консорциума имат вестниците "Монитор", "Виж", "Дума", "Новинар", "Меридиан мач" и "Банкеръ".

Сред тях водещата фигура е оръжейният търговец Петър Манджуков, издател на в. "Дума", награден от президента Първанов с най - високото държавно отличие за развитите на отношенията с Русия и държавите от ОНД, собственик и на кабелната телевизия ББТ.

Издател на вестниците "Монитор", "Виж" и "Меридиан мач" е Петьо Блъсков, а зад в. "Новинар" стоят фирми на досегашния председател на Столичния общински съвет Антоан Николов и бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев.

В началото на процедурата участие в "Обединени български медии" имаха и в. "Стандарт" и "7 дни спорт". Според осведомени тези две притежавани от свързани с бизнесмена Майкъл Чорни компании издания са напуснали консорциума след като останалите участници са отказали да им предоставят 51% от акциите.

Класираната на първо място оферта за печатницата предвижда цена от 6 000 111 лв., инвестиции за 3 г. от 1 500 000 лв. и ангажимент за увеличаване на заетите с 30 души за срок от 3 г.

На второ място в конкурсната процедура е класиран Консорциум "ДЕМАКС". Той е загубил по-всички параметри на сделката - цена от 4 650 000 лв., инвестиции за 3 г. - 1 200 000 лв. и увеличаване на заетите с 24 души за същия срок.

Критериите за оценка на предложенията дават тежест на цената от 85 т., 10 т. за трудовата заетост и 5 т. за инвестициите.В ИПК "Родина" се печатат всички национални ежедневници и над 50 други издания.

Договорът за продажба трябва да бъде сключен в срок от 50 дни.

Споделяне

Още от Бизнес