Изгоря сградата на няколко от най-тиражните вестника в Москва

Изгоря сградата на няколко от най-тиражните вестника в Москва

Част от горящата сграда на издателство “Преса” в Москва се срути по време на пожар, избухнал в понеделник. В сградата се помещават редакциите на водещи издания като проправителствения вестник “Российская газета”,  най-тиражния руски вестник “Комсомольская правда”, както и “Парламентская газета”, “Трибуна” и “Сельская трибуна”.

Според информация на руските информационни агенции, изгорели са носещи конструкции между шестия и седмия етаж, където се намират библиотеката, архивът и фотолабораторията на “Комсомольская правда”. Загинал е целият архив на “Комсомолка”, както наричат вестника, който започва да излиза през 1925 година.

Според очевидци в стените на сграда се виждат пукнатини с дължина 3-4 метра. По-рано бе съобщено, че от прозорците излизат силни пламъци и покривът постепенно се срутва. На мястото са изпратени пожарни, там е министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу.

Всички хора, намиращи се в сградата, са евакуирани, повечето от тях още преди пристигането на пожарникарите. Огнеборците е трябвало да извадят 10 човека, блокирани от огъня на един от балконите.

Според някои оценки борбата със стихията, обхванала към обед около 2000 кв. метра, може да продължи цяло денонощие. Привечер обаче руските информационни агенции съобщиха, че пожарът е бил потушен към 18.30 часа московско време.

По непотвърдени данни причината за пожара е късо съединение в електротаблото до фотолабораторията на в. “Комсомольская правда” на шестия етаж. Пожарът е стигнал до втория етаж. Според някои сведения пожарните автомобили са се забавили близо 40 минути след подаването на сигнала. Дълго време огънят не е бил забелязан, защото е започнал в помещения, в които сутрин няма хора.

Горящата сграда е строена през 1930-те години за съветския официоз “Правда”. През 2000 г. е създадено издателство “Преса”, което е към президентската администрация, правоприемник на издателството на ЦК на КПСС.

Управлението на делата на президента планира да проведе съвещание и да намери ново място за редакцията на “Комсомольская правда”, защото тази сграда няма да може да се възстанови.

По предварителна информация в резултат на пожара са пострадали двама души. Те са отведени в болница с признаци на отравяне от газове, отделени по време на горенето.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?