Изграждането на противоракетния щит в Румъния започва официално в понеделник

Румънският министър на отбраната Мирча Душа заяви, че работите по изграждането на системата за противотракетна отбрана в базата в Девеселу, Южна Румъния, ще започнат в понеделник, съобщи Медиафакс.

Душа посочи, че официалното откриване ще се състои в понеделник заедно с партньорите от американска страна. Той отбеляза, че част от дейностите трябва да бъдат осъществени от румънската държава, като някои от тях вече са започнали и се извършват по график. Друга част, по-специално оборудването на системата за прехващане на балистични ракети, ще бъде осигурена от американските партньори, посочи министърът.

Той напомни, че противоракетният щит трябва да бъде готов за експлоатация през 2015 г.

Душа заяви, че румънската държава е отпуснала 8 милиона леи (еврото се разменя за 4,44 леи) през 2013 г. за дейности по поддръжката на базата в Девеселу и следва да отпусне допълнителни средства през 2014 и 2015 г., но сумата още не определена.

Медиафакс напомня, че американската компания КейБиАр обяви през юли, че е сключила договор на стойност 134 милиона долара с инженерния корпус на американската армия в Европа за изграждането на инсталациите на първата система за противоракетна отбрана в Европа - тази в Девеселу.

Румъния се съгласи да приеме на своя територия елементи от американската система за противоракетна отбрана в Европа през септември 2011 г. Базата заема площ от около 175 хектара и в нея ще бъдат разположени около 200 американски военни и техници.

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?