Изхвърлянето на общините от социалната програма е предизборен ход на НДСВ

Орязването на общинските проекти по програмата "От социални помощи към заетост" за сметка на областните управи е предизборен ход на НДСВ, обявиха във вторник БСП и СДС на редовните си политически брифинги.

Ден по-рано националното сдружение на общините алармира, че социалното министерство е отхвърлило 80% от проектите на местната власт по програмата за 2005 г. и това е станало без никакви мотиви или предварителна консултация с кметовете. В същото време, предложените от областните управи проекти са одобрени почти изцяло. От социалното министерство се оправдаха, че тази година е засилено участието на частния бизнес в програмата, тъй като той - за разлика от кметовете - създава трайна заетост. От ведомството на Христина Христова заявиха още, че съкратените по общинските проекти могат да започнат работа по одобрените проекти на областните управи и на частните фирми.

ДСБ: 36 хил.българи останаха излъгани от лъжесоциалната програма на кабинета

36 000 българи останаха излъгани от лъжесоциалната програма на правителството "От социални помощи към заетост", която не цели трайно намаление на безработицата, а само временно прикрива проблема. Това коментира във вторник Росица Тоткова от партия Демократи за силна България.

Тя напомни, че от ДСБ винаги са били против тази програма, тъй като тя не подготвя заетите по нея за реално влизане на пазара на труда, а само им предлага временно измамно усещане за икономическа сигурност. Вместо да изградят условия за увеличаване на заетостта чрез развитие на малкия и среден бизнес, управляващите най-безотговорно харчат огромен държавен ресурс за създаване на изкуствена заетост, заявява още Тоткова.

Още

И от двете партийни централи, независимо една от друга, заявиха, че ще използват парламентарния контрол, за да разберат по какви критерии социалното министерство е одобрявало или отхвърляло проектите по програмата, представени от общини, областни управители, частни фирми и неправителствени организации. Какви са мотивите да се намали участието на местната власт в програмата и защо не е разговаряно предварително с кметовете са другите въпроси, на които ще се търси отговор.

Социалистите обявиха, че предпочитанията към частни фирми и подчинените на правителството областни управители намаляват възможността за обществен контрол върху харченето на бюджетните средства по програмата и увеличават предпоставките за корупция. От "Раковски 134" пък казаха, че ще настояват ведомството на Христина Христова да оповести публично списъка на фирмите с одобрени проекти, които ще ползват пари на данъкоплатците, за да се види дали няма да се явят и като спонсори на предизборната кампания на НДСВ.

От СДС същевременно подчертаха, че още при стартирането на програмата "От социални помощи към заетост" преди две години дясната опозиция е изразила резерви към ефективността ѝ, тъй като тя не създава нито трайна заетост, нито дейностите, за които се харчат парите, формират Брутен вътрешен продукт.

Според левицата пък с действията си правителството се опитва да изолира местната власт от управлението, което е поредното доказателство за срив в доверието между институциите.

Лидерът на БСП Сергей Станишев изтъкна, че така се създава огромно социално напрежение, тъй като 35 - 40 хил. души, сред които много инвалиди и социално слаби, остават на улицата. Той мотивира позицията си, като изчете сърцераздирателни цитати от писма до него от Русенския регион, където Станишев бе избран за депутат.

В цялата страна и днес продължиха протестите на хора, останали без работа заради орязването на общинските проекти.

Безработни от община Тутракан спряха за 45 минути движението по магистралата Силистра - Русе. Втори ден безработни блокират пътя към ГКПП-Връшка чука край град Кула, за трети пореден ден безработни от Брегово ще блокират в следобедните часове ГКПП-Брегово.

Равнището на безработицата в Алфатарската община ще надхвърли 35 % след отхвърлянето на общински проект по програмата, заяви заместник-кмета на общината Александър Димов. Отхвърленият проект е на фирма, обслужваща 100 души по линия на домашния социален патронаж.

Около 100 протестиращи от Провадия във вторник блокираха едното платно на пътя Провадия-Айтос. По думите им, тази година общинските училища ще останат без охрана, защото охранителите са били наети по програмата.

Хората с увреждания във Варна също настояват държавата да преосмисли съкращенията и да продължи да финансира проектите за социални асистенти. Във Варна са назначени 65 социални асистенти по програмата, които помагат предимно на деца. Кметът на града Кирил Йорданов обясни, че вече се водят разговори със социалното министерство. Ако не получим финансиране, разходите ще поеме общината, обеща той, необходимата сума е 164 000 лева.

В същото време от социалното министерство увериха, че всички уволнени заради орязването на общинските проекти, могат да започнат работа при друг работодател в съответната община, който е получил финансиране по програмата. За целта останалите без работа трябва да отидат в бюрата по труда, се посочва в разпространеното от МТСП прессъобщение.

Там се казва още, че ако хората не започнат работа веднага, те имат предимство да получат още през януари социална помощ, докато отново бъдат назначени.

От ведомството на Христина Христова съобщиха още, че социалният министър е поканила на среща в сряда представители на сдружението на общините, на синдикатите и на работодателите, за да обсъдят възникналото напрежение.

Споделяне

Още от България