Изключително слабо усвояване на парите по оперативните програми

Изключително слабо усвояване на парите по оперативните програми

Изключително нисък е процентът на усвояване на средства по оперативните програми на Европейския съюз. Разплатени са само 1.3% от всички договорени за България средства от ЕС. Това съобщи в неделя председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев (ГЕРБ) на изнесено заседание на комисията в Правец.

На заседанието председателят на комисията представи доклад за усвояването на евросредствата за миналата година, обхващащ 21 програми.

България е единствената страна в ЕС, която е с върнати два пъти оценки за съответствие и все още е без нито една одобрена оценка за съответствие, се казва в доклада.

В него е записано още, че при оперативните програми има значително разминаване между договорените 1. 4 млрд. евро европейско финансиране, и реално изплатените средства, които са 72 млн. евро.

Според доклада има драстично завишаване на стойността на проектите. 90% от проектите са били драстично завишени, като има случаи, в които са били надписани със сто до триста процента, посочи Светлин Танчев.

Има реален риск да не се усвои голяма част от предоставената от ЕК предприсъединителна помощ - основно по програма ИСПА, отчете още той. Случаи на конфликт на интереси, на обжалване на обявените процедури, бавен процес на плащане на бенефициентите, но и завишени стойности на кандидатстващите проекти са сред другите проблеми, изброи още той.

Неусвоените средства по ИСПА са около 300 млн. евро, но имаме цялата 2010 г. да работим. По САПАРД вероятно ще загубим около стотина милиона евро, обясни Танчев.

Според него през последните месеци са предприети много стъпки за усвояване на повече от парите, които вече ползваме като членове на ЕС. Той прогнозира, че равнището на усвояване на средства тази година ще бъде значително по-високо и и ще достигне 5%.

Според ръководителя на Секретариата към Съвета за управление на средствата от Европейския съюз Юлияна Николова 5% усвоени средства ще са малко. Като пример тя посочи, че за последната седмица са платени 69 млн. евро, обясни тя и добави, че фирмите и общините имат нужда от повече средства от "оптимистичните" 5%.

По правило парите, които Брюксел разпределя към отделните държави до 2013 година могат да се преразпределят. В края на 2010 г. ще се направи преглед и ще се прецени от която държава ще се вземе и на коя ще се даде.

"Аз, ако бях страна членка, щях да бъда щастлива някой да не усвоява, защото това, което той не усвоява, може да дойде при мен, ако аз усвоявам добре", коментира Николова.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?