Излезе първа книга с възхвали за младия севернокорейския лидер Ким Чен-ун

Излезе първа книга с възхвали за младия севернокорейския лидер Ким Чен-ун

Управляващата в Северна Корея Корейска трудова партия публикува книга с възхвали за лидера на страната Ким Чен-ун. Тя описва дипломатическите и военните таланти на вожда и разказва за проявите му като вундеркинд - още в ранна възраст Ким Чен-ун се научил да стреля и да кара кола.

Очаква се по-късно да излязат от печат и други подобни съчинения. В Северна Корея са публикувани 70 хвалебствени книги за бащата на днешния лидер - Ким Чен-ир, а на дядо му Ким Ир-сен, основателят на КНДР, са посветени 100 творби от този род.

Местната агенция Йонхап изрежда и други признаци, по които може да се съди, че в страната се развива култ към личността на вожда. Високопоставени чиновници в Северна Корея са започнали да носят значки с неговия лик, а вестникът на управляващата Корейска трудова партия "Нодон синмун" излиза с нов банер, призоваващ хората да се обединят около "великия лидер" Ким Чен-ун.

Според експерти развитието на този култ към личността цели да демонстрира, че Ким Чен-ун успешно е поел властта от своя предшественик. Излизането на новата книга наред с други събития вероятно бележи в очите на властите края на преходния период - през декември се навършва една година от смъртта на Ким Чен-ир.

През януари севернокорейската телевизия излъчи документален филм за Ким Чен-ун, разказващ колко прилежен е бил той като студент. Според южнокорейски медии обаче личността на вожда се пропагандира, откакто в КНДР бе съчинен химн в негова чест. Те съобщиха за музикалното произведение през юли.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?