Излезе първото класиране за прием в І клас в София

Сн. БГНЕС, архив

Първото класиране за прием в І клас в училищата в София беше обявено в понеделник. Списъците с приетите деца се публикуват поотделно за всяко училище.

Записването след първото класиране е от 4 юни до 17 часа на 6 юни. След приключването му трубва да бъдат обявени свободните места за второто подреждане. Заявления за участие във второто класиране се подават от 7 юни до 12 часа на 10 юни. В последния ден на подаването на документите се обявяват и списъците с приетите на второто класиране.

Графикът продължава отново със записване - на 11 и 12 юни. След това се обявяват списъците със свободните места за третото класиране. За него заявления се подават на 13 и 14 юни до 12 часа, а в същия ден излизат и имената с приетите. Те могат да бъдат записа на 18 юни. Ако и след това има свободни места, те се попълват до 13 септември.

И тази година София остава единственият голям град, в който приемът на първокалсниците става на хартия и на място в училищата, а не през електронна система. Освен че това не улеснява родителите, пречи и на обществения контрол при извършването на класирането.

Както и миналата година, с най-голям шанс за прием в дадено училище са децата, които имат адрес в района му от поне 3 години. В тази графа от тази година влизат и първокласници, чиито по-големи братя или сестри учат в същото училище и са до 12-годишна възраст.

Близо 57 000 първокласници тръгват на училище наесен. Около 12 000 от тях са от столицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България