Изненадваща церемония за полагане на клетва на Лукашенко като президент на Беларус

Александър Лукашенко

Беларуският президент Александър Лукашенко, в чиято страна продължават безпрецедентни масови протести срещу преизбирането му на 9 август, положи днес клетва за шести мандат на висшия пост. Това предаде държавната агенция БЕЛТА след церемонията, за която не бе съобщено предварително, съобщи Франс прес.

На церемонията в Двореца на независимостта в Минск са били поканени няколкостотин души, посочва ТАСС, цитирайки БЕЛТА. Присъствали са висши държавни служители, депутати, дейци на науката, културата и спорта. Лукашенко е произнесъл текста на клетвата на беларуски език с ръка на конституцията и е подписал съответния акт. Председателката на Централната избирателна комисия на Беларус Лидия Ермошина му е връчила удостоверението, че е избран за президент.

"В този тържествен ден президентът полага клетва за вярност към родината и народа с особено чувство. Той много се гордее с беларусите, които с чест преминаха тест за издръжливост, най-вече за издръжливостта на убежденията си", е заявил беларуският лидер. На изборите през август "не просто избирахме президент на страната - ние бранехме своите ценности, своя мирен живот, суверенитет и независимост", е казал Лукашенко и е добавил, че беларусите "предстои да направят още доста неща" в тази насока.

БЕЛТА не публикува снимки от церемонията по встъпване в длъжност на беларуския президент, отбелязва ДПА.

По-рано днес независими беларуски медии и опозиционни платформи изразиха предположения, че церемонията явно ще мине без много шум, след като президентският кортеж премина с висока скорост по главната пътна артерия на Минск, която бе затворена от властите, а силите за сигурност разположиха свои служители в района на сградата на президентството, отбелязва Франс прес.

Москва смята, че определянето на датата за встъпване в длъжност на беларуския президент е вътрешна работа на Беларус, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков каза това в отговор на журналистически въпрос във връзка с необявяването на датата на церемонията. Към настоящия момент няма планирана визита на руския президент Владимир Путин в Минск, каза още Песков в разговора си с журналисти.

Водачката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която потърси убежище в Литва, осъди днешното полагане на клетва на президента Александър Лукашенко и заяви, че той не е нито законен, нито легитимен държавен глава на страната, предаде Ройтерс.

"Тайното му встъпване в длъжност е опит за заграбване на властта. То означава и че след днешния ден Александър Лукашенко не е нито законен, нито легитимен държавен глава на Беларус. Единственото решение са свободни и честни избори", каза Тихановска в реч пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Литовският външен министър Линас Линкевичус написа в Туитър, че полагането на клетва на Лукашенко е било "фарс". "Забравете изборите. Неговата нелегитимност е факт с всички произтичащи от това последици", написа той.

Според беларуския опозиционен политик Павел Латушко церемонията по встъпване в длъжност е била като тайна "среща на крадци".

"Къде са ликуващите граждани? Къде е дипломатическият корпус? Очевидно Александър Лукашенко е президент само на ОМОН (специалните части на полицията) и на шепа официални лица, които лъжат", написа той в социалните медии.

Латушко призова за "безсрочна проява на гражданско неподчинение".

Германия все така не признава Александър Лукашенко за президент на Беларус, дори и след днешното му полагане на клетва, заяви правителственият говорител Щефен Зайберт. Говорител на германското външно министерство каза, че Берлин иска ЕС да съгласува възможно най-бързо санкции срещу Беларус.

Споделяне

Още от Свят