Износът на ток за Турция се възстановява в края на октомври

България може да започне износа на ток към Турция на 24 октомври 2010 г., когато завършва синхронизацията на турската енергийна система към европейската, в това число към българската мрежа. Затова се договорили министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и турския му колега Танер Йълдъз, който е на еднодневно работно посещение в София в рамките на турска правителствена делегация, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма..

Според разчетите на НЕК, страната ни може да предоставя на южната ни съседка около 150 мегавата електроенергия през ноември и декември 2010 г. и до 500 мегавата месечно от началото на 2011 г. Предстои НЕК да обяви търг за продажба на ток на турския пазар. Интерес са заявили 12 фирми. Те ще трябва да разполагат с лицензи за износ на ток от България и за търговия с електроенергия на турския пазар.

Така след повече от седем години прекъсване на доставките на електроенергия за Турция, страната ни ще възобнови търговските отношения с южната си съседка в тази област. Анкара спря да внася през април 2003 г. българска електроенергия, договорена по междуправителственото споразумение от 1998 г. “ток срещу инфраструктура“. Причината бе, че страната ни формално не изпълняваше друга част от сделката – да пусне турския “Джейлан холдниг“ да строи хидрокаскадата “Горна Арда“.

Двамата министри отново са разговаряли за изграждането на междусистемната газова връзка между България и Турция и представената от страната ни концепция за реализацията ѝ като част от проекта “Набуко".

Това има три предимства, посочва Трайков в разпространеното прессъобщение.

Първо, по този начин можем заедно да кандидатстваме пред ЕК за предварително усвояване на част от отпуснатите за проекта 200 млн. евро по Плана за възстановяване. От друга страна поставяме символичното начало на реализацията на газопровода и спестяваме средства от изграждането на излишна дублираща тръба за междусистемна връзка. От съществено значение е и възможността за доставки на регионалния пазар и достъпа до пазарите на Европа“, подчертал на срещата Трайков.

Танер Йълдъз потвърдил желанието на Турция за ускоряване на работата по свързване на газовите системи на двете страни и се ангажирал в кратки срокове да отговори на българското предложение за осъществяването му в рамките на проекта “Набуко”.

“Българският енергиен холдинг“ и турската газова компания “Боташ“, които са акционери в проекта “Набуко“, ще разменят информация за прогнозните количества на доставяния по това съоръжение газ за България, както и по отношение на технологичните условия, финансиране и източници на газовите доставки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?