Изпълнителният директор на "Самсунг" бе обвинен за корупция

Ли Джае-юн

Южнокорейската прокуратурата повдигна официално обвинение за подкуп и присвояване срещу главния изпълнителен директор на "Самсунг" Ли Джае-юн, съобщават световните информационни агенции.

Той бе арестуван преди 11 дни, след като бяха намерени доказателства за участието му в огромен корупционен скандал, в който първо бе замесена президентката на Южна Корея Пак Гън-хе. Пак бе отстранена от поста заради скандала.

Във вторник прокуратурата е повдигнала обвинения и на други четирима директори в "Самсунг", които са подали оставка.

Ли Джае-юн е обвинен, че е давал пари на близки до президента срещу политическа подкрепа за консолидиране на властта му върху компанията. Прокуратурата е намерила доказателства за подкуп в размер на 38 млн. долара. Част от тези пари са използвани за спонсорство на дъщерята на президента.

"Самсунг" е най-голямата корпорация в Южна Корея и една от най-големите в света. Тя произвежда близо 20% от БВП на страната.

Импийчмънтът на президента бе предизвикан от обвиненията, че Пак е притискала бизнесмени да бъдат дарители на две фондации, създадени да подкрепят нейните политики. Сега Конституционният съд трябва да се произнесе по отстраняването, за да влезе то в сила. Ако това се случи, Пак би се превърнала в първия отстранен президент в историята на страната.

Споделяне

Още от Бизнес