Изпитанието на първия ремонтиран МиГ 29 мина успешно

Първият изтребител МиГ 29, който беше ремонтиран в пловдивския завод на "Терем, "Георги Бенковски", направи успешен изпитателен полет, съобщи БНР. Руски летец - изпитател на компанията РСК "МиГ" осъществи полета на авиобаза Граф Игнатиево, в присъствието на специалисти конструктори от завода.

По думите на пилота, няма забележки към машината за целия 45-минутен полет. Сега предстои да бъдат снети и показанията от черната кутия за работата на двигателите и бордните системи, съобщи ген. Младен Казаков, зам.началник на Главния щаб на ВВС.

Според графика за ремонта, през другата седмица трябва да преминат изпитанията на още един боен самолет, а до края на месеца - и на учебен МиГ29. Общо 6 МиГ-а - 4 бойни и два учебно-бойни, се ремонтират в "Георги Бенковски".

Според първоначалните разчети, шестте изтребителя трябваше да са готови още в края на април. Руската РСК "МиГ", която изпълнява проекта за модернизация, обаче забави доставката на необходимите резервни части. Срокът бе удължен за 15 юли, впоследствие бе подписан нов анекс за 8 август. Последният анекс бе с давност 13 август. Преди три седмици министърът на отбраната Николай Свинаров съобщи, че заради забавянето е подписал заповед за половин милион долара неустойка от страна на РСК "МиГ". Тогава Свинаров декларира, че няма да оттегля иска си за неустойка.

До този момент няма информация дали руската фирма я е платила.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?