Изплатиха 15.6 млн. лв. обезщетения заради чума по свинете

Компенсациите се дават на два свинекомплекс, ферма и 12 стопани, отглеждащи източнобалкански свине

Изплатиха 15.6 млн. лв. обезщетения заради чума по свинете

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изплати обезщетения за общо 15.6 млн. лв. на стопани на обекти, засегнати от Африканска чума по свинете (АЧС). Компенсации получиха две индустриални свинеферми, една фамилна ферма тип "А" и 12 стопани на стада от породата Източнобалкански свине, съобщиха в четвъртък от ведомството.

С изплатените средства са обезщетени стопаните на огнища, констатирани през 2020 година, с изключение на двама собственици на източнобалкански свине, чиито стада са заболели от вируса през 2019 година.

Проверка на Mediapool в регистъра на заболяването показа, че през януари тази година заболяването е регистрирано в индустриален свинекомплекс в Никола Козлево, Шуменско. Засегнати бяха 24 000 животни. Тогава е регистрирано огнище и във Вълчи дол, варненско, като засегнати са над 39 000 прасета. Единственото огнище на заразата, регистрирано във фамилна ферма тази година, е в Гергини, Габрово. Засегнати са 29 прасета

Последно, на 5 август БАБХ съобщи, че е регистрирано огнище на африканска чума по свинете в стопанство за отглеждане на животни от породата източнобалкански свине в с. Юнец, област Варна. Преди това огнище на заболяването бе регистрирано на 23 април тази година в област Шумен.

Положителните проби от с. Юнец бяха лабораторно потвърдени от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В резултат на огнището бяха избити 212 свине.

Определена бе 3-километрова предпазна зона около огнището - с. Юнец и с. Рудник, общ. Долни Чифлик, обл. Варна. В 10–километровата наблюдавана зона са включени населени места от община Долни Чифлик: с. Шкорпиловци, гр. Долни чифлик, с. Детелина, с. Старо Оряхово, с. Ново Оряхово, с. Солник и с. Кривини; от община Бяла: с. Самотино, с. Горица, с. Господиново, с. Дюлино, както и с. Козница, общ. Несебър, област Бургас, в които са предприети мерки за контрол и ликвидиране на заразата.

БАБХ напомня, че е забранено пасищното отглеждане на породата източнобалканска свиня с цел намаляване на риска от контакт със заразени диви прасета и разпространяване на заболяването.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес