Изпращането на австралийски войски към Залива предизвика вот на недоверие срещу премиер Хауард

Австралийският премиер Джон Хауард днес получи вот на недоверие в горната камара на парламента заради поведението си в иракската криза. Сенатът осъди решението на правителството на консерваторите да изпрати войски в зоната на Персийския залив с оглед на евентуална война срещу Ирак.

Това е символичен жест без юридическа тежест, но е първият в историята на страната, отбелязва Ройтерс. За първи път от 102 години действащ глава на правителство на Австралия става обект на подобно парламентарно порицание

Лейбъристката опозиция, зелените и други малки партии, които държат баланса на властта в 76-местния Сенат, обединиха сили и прокараха с 34 срещу 31 гласа вота на недоверие.

Авсралия заедно с Великобритания засега са единствените две държави, които са изпратили войски в Залива. Правителствата на Джон Хауард и Тони Блеър заявиха, че ще подкрепят САЩ дори ако Съветът за сигурност не успее да постигне съгласие за започване на военна операция за разоръжаване със сила на Ирак.

По време на дебатите в австралийския сенат Джон Хауард беше обвинен, че е изпратил войски без одобрението на парламента и в разрез с общественото мнение.

Опитът да се прокара подобен вот на недоверие и в долната камара обаче се провали, тъй като там консерваторите имат мнозинство.

Последните проучвания на общественото мнение в Австралия сочат, че 76 процента са против участие във военна акция водена от САЩ без решение на ООН, докато 57 процента биха подкрепили участие на участие на австралийски части, ако за това има решение на Световната организация.

Миналата седмица Австралия изпрати около 2000 свои командоси към района на Персийския залив.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?