Израел напуска ЮНЕСКО следващата седмица

Израел напуска ЮНЕСКО следващата седмица

Израел ще напусне ЮНЕСКО в края на следващата седмица, обяви премиерът на страната Бенямин Нетаняху, цитиран от ДПА.

Той обяви съобщи за това намерение още през октомври след решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от организацията заради "антиизраелските ѝ пристрастия".

"Инструктирах министерството на външните работи да се оттеглим в края на седмицата от ЮНЕСКО", заяви Нетаняху в началото на днешното редовно правителствено заседание.

"Смятам това за необходимо с оглед на пристрастното, едностранчиво и смехотворно отношение на организацията към нас, както и на фона на категоричната позиция на САЩ в ООН, която приветстваме", каза още той.

Израел се оплака, че в поредица резолюции на ЮНЕСКО, осъждащи израелските действия в Ерусалим, не е била взета под внимание връзката на евреите с града и предизвикващото спорове свещено място, наричано от мюсюлманите Благородното светилище, а от евреите – Храмовият хълм.

Тази година организацията добави към списъка си с обектите на световното културно наследство старата част на Хеброн на Западния бряг – място за поклонение за християни, евреи и мюсюлмани, предизвиквайки възмущение в Израел. 

През седмицата Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция срещу решението на Вашингтон да признае Ерусалим за израелска столица.

"Палестинците са тези, които не искат решение на конфликта", каза Нетаняху, визирайки изявлението на палестинския президент Махмуд Абас, че няма да работи със САЩ по никакъв мирен процес.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?