Израел обсъжда убийството на Арафат като вариант

Израелският вицепремиер Ехуд Олмерт заяви в неделя, че убийството на Ясер Арафат е възможен вариант, предаде Асошиейтед прес.

Убийството на Арафат определено е един от вариантите, които стоят пред армията след принципното решение на израелския кабинет за сигурност да експулсира палестинския лидер, посочи Олмерт пред израелското радио.

Олмерт е най-високопоставеният израелски представител, който заявява, че Арафат може да бъде убит. Изявлението му отразява заплахите на други израелски лидери, според които решението на кабинета може да означава експулсирането на Арафат, затягането на изолацията му или предприемането на още по-крайни мерки срещу него, отбелязва АП, цитирана от БТА.

В четвъртък израелският кабинет за сигурност взе принципно решение да експулсира Арафат, след двата поредни самоубийствени атентати, при които загинаха 15 души.

Израелската армия обаче още не е предприела действия срещу палестинския лидер. Агенциите предадоха, че в събота израелски войници са напуснали позициите си по високите етажи на две от сградите, издигащи се в близост до централата на Арафат в град Рамала.

През последните дни хиляди палестинци демонстрират в подкрепа на Ясер Арафат пред централата в Рамала. АП съобщи, че палестински активисти за трета поредна нощ са останали пред сградата, за да послужат като жив щит, ако израелските власти опитат да експулсират Арафат.

Също за трета поредна нощ хиляди палестински мъже, жени и деца се стекоха около полуразрушения комплекс от сгради, където се помещава централата, за да засвидетелстват подкрепата си за Арафат, който отново се появи пред тълпата, раздавайки въздушни целувки.

Многохилядна демонстрация в подкрепа на Арафат имаше и в Дженин. Демонстрантите се събраха близо до американския колеж и преминаха през града, скандирайки антиизраелски лозунги и клетви във вярност на Арафат. Някои от тях стреляха с автоматично оръжие във въздуха.

Част от протестиращите палестинци призоваха движението Фатах да се трансформира във въоръжена организация за борба срещу Израел, в случай че израелското правителство изпълни заканите си да експулсира Арафат.

Много от членовете на базирания в Йордания Палестински национален съвет вчера се обявиха в подкрепа на палестинския лидер и заявиха, че плановете на Израел за експулсирането му прекрачват "червената линия", предаде АФП. На среща вчера в Аман 125 от общо 422 членове на съвета гласуваха символично за подновяването на мандата на Арафат като лидер на Организацията за освобождение на Палестина. Участниците на срещата излязоха с декларация, в която се посочва, че евентуални действия срещу Арафат ще представляват "пресичане на червена линия, която не може да бъде престъпена" и се призовава международната общност да попречи на плановете на Израел.

Часове след като агенциите разпространиха изявлението на израелския вицепремиер, американският държавен секретар Колин Пауъл отхвърли подобна възможност. Ройтерс цитира Пауъл, че това би докарало целия регион до "ярост".

В интервю за тв канал Фокс Нюз от Багдад, където пристигна на визита, Пауъл каза, че САЩ не подкрепят нито "ликвидирането", нито експулсирането на Ясер Арафат.

"Последствията няма да са добри. Според мен може да се очаква, че целият арабски и мюсюлмански свят, както и много други части на света ще изпаднат в ярост", заяви Пауъл.

САЩ гледат на Арафат като на пречка пред т.нар. "пътна карта" за мир в Близкия изток, но според Пауъл палестинците са тези, които трябва да решат бъдещето на Арафат. Големият въпрос е как той ще слезе от сцената. Ако това стане в резултат на израелски действия, не смятам, че то ще помогне на "пътната карта", подчерта американският държавен секретар.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?