Израел обяви всекидневни тричасови примирия в Газа

Израел обяви всекидневни тричасови примирия в Газа

Израелската армия обяви в сряда първото тричасово хуманитарно примирие в ивицата Газа, откакто започна офанзивата ѝ срещу “Хамас”,предадоха информационните агенции. Бойните действия са били прекратени едностранно в 16 часа местно време, съобщиха палестински радиостанции.

Жителите на ивицата, много от които не бяха излизали повече от седмица на улицата, побързаха да използват часовете на затишие, за да набавят храна и продукти от първа необходимост.

Пресслужбата на израелската армия не потвърди, но и не отрече съобщението за временното примирие. Според палестинските медии планира се всеки ден да има такива тричасови примирия.

Решението за откриването на “хуманитарни коридори” в ивицата, където 12-ти ден продължава военна операция против въоръжените палестински части, бе взето от израелското правителство във вторник вечерта.

В събота след седмица на бомбардировки започна сухопътна операция, с която израелската армия раздели ивицата на две или три части и блокира повечето от по.-големите градове.

От началото на военните действия Израел ежедневно пропуска през границата си в ивицата Газа десетки камиони с храни и медикаменти. Помощта от целия свят постъпва в централни складове, а разпределението ѝ сред населението е затруднено от бойните действия и блокадата.

Хамас” обяви готовност за шестмесечно примирие

В интервю за телевизия “Ал Арабия” заместник-ръководителят на политическото бюро на “Хамас” Муса Абу Марзук обяви готовност на тричасово прекратяване на ракетния обстрел на Израел в рамките на хуманитарната акция, съобщи израелският сайт “Нюзру Израел”.

“Хамас” се съгласи и на по-продължително прекратяване на огъня с Израел, например за 6 месеца, предаде телевизия “Скай нюз”, като се позова на ръководителя на политбюрото на организацията Халед Машаал. .

Предложението за продължително прекратяване на огъня между “Хамас” и Израел се съдържа в новата съвместна инициатива на Франция и Израел, която постъпи за предварително разглеждане в Съвета за сигурност на ООН.

“Хамас” отхвърли междувременно призива за разполагане по границата на Газа на международни наблюдатели.

Споделяне

Още от Свят