Израел отваря заведенията за ваксинираните срещу Covid

Страната постепенно разхлабва ограниченията зарази коронавируса

Снимка: Архив

Правителството на Израел одобри късно в събота списък с мерки за облекчаване на ограниченията в третата фаза на излизане от локдауна, въведен заради коронавируса. Страната успя да ваксинира с поне една доза над 70% от населението си на възраст над 16 години.

Учениците от седми до десети клас в райони, където нивото на заразяване е достатъчно ниско, ще се върнат в училище. Ограниченията допускат до 20 деца и позволяват те да учат в не повече от две групи, което означава, че на практика повечето ученици ще ходят на училище само два или три дни в седмицата.

Присъствените занятия в колежите и университетите ще продължат за ваксинираните студенти, съобщи вестник "Аарец". Студенти, които не са ваксинирани, ще продължат да се обучават онлайн.

Освен това израелците вече ще могат да летят обратно до Израел, без да се налага да преминават за това през специална комисия.

Ресторантите, кафенета и залите за събития ще могат да работят с някои ограничения. Разрешава се присъствието на максимум 20 души вътре и 50 души отвън.

Според новия план израелците, които се оказаха блокирани в чужбина, след като страната затвори границите си, ще могат да се върнат с полети от Франкфурт, Лондон, Ню Йорк и Париж. Очаква се по-късно следващата седмица Торонто, Хонконг и Киев да бъдат добавени към списъка.

Първоначално ще бъдат допускани 1000 души на ден, като броят им по-късно през седмицата ще се увеличи до 3000.

Гражданите на Израел, които нямат "зелен паспорт" (сертификат за ваксинация) или са оздравели от Covid, ще се нуждаят от разрешението на специална комисия, за да напуснат страната.

Завърналите се в Израел вече няма да се налага да остават в карантинни хотели. Те просто ще трябва да си направят тест за коронавирус, а тези, които не са били ваксинирани, ще трябва да останат под домашна карантина.

Правителството одобри също откриването на ресторанти и кафенета, като позволи общо до 100 гости отвътре и отвън. Посетителите без сертификат за ваксинация или зелена карта ще имат право да седят само отвън. Разстоянието между групите посетители в ресторантите и баровете трябва да бъде поне два метра. Залите за събития ще могат да се отварят с 50% капацитет - до 300 души. До 5% от присъстващите ще имат право да влязат, след като представят отрицателен тест за коронавирус вместо сертификат за ваксинация.

Институциите, за които се изисква зелена карта, ще позволят в тях да влизат бебета до една година.

На културни и спортни събития, както и в домовете за поклонение, може да присъстват до 500 души в затворени сгради и до 750 на открито.

Стадионите и залите за събития с капацитет 10 000 гости могат да приемат 1000 души на закрито и 1500 за събития на открито.

Отпадат ограниченията за броя на пътуващите с частен автомобил, изискването за мерене на температурата и отговорите на въпроси, свързани със здравето преди влизане на обществени места.

Глобата за нарушаване на новите ограничения е 5000 шекела.

Междувременно стана ясно, че кампанията за ваксинация на палестински работници с разрешителни за работа в Израел и израелските селища на Западния бряг, която трябва да започне в неделя, ще бъде отложена заради бюджетни проблеми.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят