Израел предупреди, че лоша сделка с Иран може да доведе до война

Израел предупреди, че лоша сделка с Иран може да доведе до война

Евентуална "лоша сделка" с Иран за ядрената му програма може да доведе до война.Това предупреди израелският премиер Бенямин Натаняху, предаде БТА.

В реч пред израелския парламент в Йерусалим той заяви, че продължаването на икономическия натиск върху Иран е най-добрата алтернатива пред другите два варианта, които определи като лоша сделка и война.

По думите му лоша сделка би могла да доведе до"втората, нежелана възможност".

Миналата седмица президентът на САЩ Барак Обама заяви, че първият етап от всякакво споразумение с Иран щял да включва "много скромно смекчаване на санкциите", което щяло да бъде лесно обратимо.

Според израелския министър на разузнаването Ювал Щайниц такова споразумение може да обезсили до 40% от ефекта от санкциите, намалявайки натиска върху Техеран да спре ядрената си програма, която, според Запада, е с военни цели. Това намаление можело да редуцира с между 20 и 40 млрд. долара цената на санкциите за Иран, която сега била около 100 млрд. долара на година.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки обаче опроверга тези данни, като според нея "те са неточни, завишени и не се основават на реалността".

Страните от "шесторката" - САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай са излезли с единна позиция на преговорите в Женева, ноИран не е приел предложенията им.Това съобщи съветникът на Обама по националната сигурност Сюзан Райс. Тя опроверга твърденията, че Франция се е противопоставила на споразумение с Иран.

"Не можахме да се договорим, защото иранците не приеха условията на шесторката", заяви Райс.По думите ѝ те са отправили разумно предложение на иранците, но някои елементи се били оказали "недостатъчни" за тях.

Райс отбелязва, че са набелязани действия на два етапа. В първия Иран трябва в течение на шест месеца да ограничи действията в ядрената област. Става дума за производството на обогатен уран, работата на центрофугите и възможностите на Иран за производство на плутоний в Арак. В замяна западните страните са готови да пристъпят към "съвсем ограничено, временно и обратимо смекчаване на санкциите", посочи Райс.

Тя не каза нищо за втория етап, но отбеляза, че осъществяването на първия би позволило да се спечели време за постигане на всеобхватно решение на въпроса, гарантирайки, че в бъдеще Иран няма да разполага с възможности за производство на ядрени оръжия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?