Израел заплаши със санкции в отговор на инициатива на Махмуд Абас в ООН

Израелският министър на външните работи Авигдор Либерман предупреди палестинската автономна власт, че Израел ще предприеме "крути мерки", ако палестинският президент Махмуд Абас наистина поиска от Общото събрание на ООН Палестина да бъде призната за страна нечленка на световната организация, предаде Франс прес в сряда.

"Ако палестинците се обърнат към Общото събрание на ООН с нова едностранна инициатива, те трябва да знаят, че ще бъдат изправени пред опасността от крути мерки както от страна на Израел, така и на САЩ", изтъкнал Либерман в интервю за израелското радио след срещата си с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Аштън пристигна в Ерусалим на 24-часово посещение в Израел и палестинските територии.

"Заявих на Катрин Аштън, че процесът за мир е в задънена улица", подчертал Либерман. "Проблемът е Абу Мазен (Махмуд Абас). Той въобще не е заинтересован от мир с Израел. Напротив, той търси ескалация", подчертал израелският външен министър.

На въпрос как ще коментира историческото посещение на емира на Катар шейх Хамад бин Халифа Ал Тани в Газа, Либерман отговори, че това посещение не е било координирано с Израел и че то представлява сериозен удар върху авторитета на Махмуд Абас и на Египет. Според него парите, които Катар предоставя на Хамас, се използват за тероризъм.

Либерман бе категоричен, че преди изборите в САЩ на 6 ноември не трябва да се очаква никаква нова международна инициатива за уреждане на споровете с Иран. "Ако Канада, Австралия, Япония и САЩ въведат същите санкции, каквито вече въведе Европейският съюз, това ще донесе сериозни проблеми на иранския режим", подчерта той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?