Израелската офанзива раздели Газа на три

Израелската офанзива раздели Газа на три

Хиляди израелски пехотинци, подкрепени от танкове и вертолети, продължават да настъпват на територията на ивицата Газа, преследвайки членове на ислямисткото движение Хамас, съобщават в понеделник информационните агенции.

Според Би Би Си израелските части очевидно приключват първия етап на сухопътната си операция - разделянето на Газа на три изолирани един от друг сектора. Стратегическият план на генералния щаб на израелските въоръжени сили целял да бъдат лишени въоръжените отряди на Хамас от оперативно пространство, да бъде затруднено придвижването им и да се попречи на създаването на нови ракетни площадки.

Едновременно с това израелските части засилиха блокадата на административната граница на Газа. Продължава системното унищожаване на подземните тунели, през които Хамас се снабдяваше нелегално с оръжие през територията на Египет. Все пак основните сражения се водят в северната част на Газа, където са разположени елитните подразделения на Хамас и основните ракетни позиции.

Обръчът около столицата Газа също се затяга. Според израелските медии армията преследва членове на Хамас, водейки сражения къща по къща. Призори в града са чути силни експлозии. Израелски катери са обстрелвали Газа и двете основни пътни артерии на палестинската територия. Град Газа е отрязан от израелската аримя от южната част на територията, с което са прекъснати маршрутите за снабдяване на бойците от Хамас.

Град Газа е частично обкръжен, заяви в понеделник израелският министър на отбраната Ехуд Барак пред комисията по външните работи и отбраната в Кнесета. "Хамас понесе много тежък удар от нас, но ние още не ме постигнали целта си и затова операцията продължава", заяви Барак по израелското радио преди заседанието на парламентарната комисия. Основната цел е да бъде променена ситуацията, така че да бъде гарантирана сигурността на Южен Израел, обясни Барак.

През нощта срещу понеделник израелската авиация е атакувала 130 цели в ивицата Газа, съобщи военен говорител в Тел Авив. Атакувани са джамия в Джабалия, където били складирани оръжия, както и къщи, използвани за укриване на оръжие, и коли, транспортиращи ракетни установки и въоръжени бойци.

Двайсет и четири ракети са били изстреляни от ивицата Газа срещу Израел от снощи, съобщи в понеделник израелската полиция. Двама души са леко ранени в Ашкелон, на брега на Средиземно море. Една ракета е ударила къща в Сдерот и е причинила щети. Ракети са паднали и в покрайнините на Беершеба, който се намира на 40 километра от ивицата Газа.

От 27 декември, когато започна израелската офанзива срещу Хамас, от ивицата Газа са били изстреляни около 500 ракети. Убити са четирима, ранени над 30 души, съобщи израелският министър на отбраната Ехуд Барак.

По данни на палестинските медицински власти от 27 декември са загинали най-малко 523-ма и са ранени около 2500 палестинци.

Дипломатическите усилия за примирие без изгледи за скорошен успех

Същевременно дипломатическите усилия за посредничество между страните в конфликта и за постигане на примирие се засилват от различни посоки засега без изгледи за скорошен успех.

Най-напред пропадна опитът на Русия да посредничи за преговори с  Хамас, след като Израел отхвърли руското предложение. "Израел има сериозно намерение да смаже Хамас и не възнамерява да му придава легитимност, като му изпраща послания чрез посредник. Няма за какво да си говорим с тях" Това според израелския вестник "Аарец" е заявила външният министър на страната Ципи Ливни на среща в неделя с руския заместник-министър на външните работи Александър Салтанов. Той е в Близкия изток като специален пратеник на президента Дмитрий Медведев.

Външните министри на страните от т. нар. европейска тройка - Франция, Чехия и Швеция - Бернар Кушнер, Карел Шварценберг и Карл Билд. Те обсъдиха с египетския президент Хосни Мубарак начини за постигане на прекратяване огъня в ивицата Газа. Дискусиите се съсредоточиха върху ситуацията в Газа и начини да се постигне незабавно прекратяване на огъня, отварянето на пропускателните пунктове и завръщане към примирието, съобщи египетският външен министър Ахмед Абул Гаит. Обсъдени са били и начини Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, призоваваща за спиране на бойните действия.

След това тримата министри се срещнаха с израелският външен министър Ципи Ливни. Ливни, смятана за основен кандидат за поста министър-председател на Израел, отхвърли предложението на европейската тройка за разполагане на международни наблюдатели в ивицата Газа, като заяви, че не вижда смисъл от каквото и да било наблюдение и мониторинг на обстановката там. "Не разбирам с какво това ще помогне за решаване на ситуацията", каза Ливни. На пресконференция след срещата си с европейските министри Ливни подчерта, че страната ѝ "демонстрира правото си на законна самоотбрана, а Хамас игнорира интересите на палестинския народ, като отхвърля международните искания".

В Кайро очакват и делегация на Хамас, като това ще бъдат първите дипломатически контакти на ислямисткото движение от началото на израелската военна операция. Инициативата е на Египет, който се опитва да посредничи за постигането на примирие.

По-късно в понеделник в Египет пристигна и френският президент Никола Саркози. В Шарм ел Шейх той обсъдил с египетския президент Хосни Мубарак начините за постигане на прекратяване на огъня в ивицата Газа. От там Саркози ще се отправи за Рамала на Западния бряг за разговори с палестинския президент Махмуд Абас. Следващата спирка е Ерусалим, където френският президент ще се срещне с израелския премиер в оставка Ехуд Олмерт. Във вторник Саркози ще посети Сирия и ще разговаря с президента Башар ал Асад. Последната спирка от обиколката му е Ливан, където той ще се срещне с ливанския си колега Мишел Слейман.

Светът се оказа неподготвен за конфликта

Според голяма част от европейския печат в случая с кризата в ивицата Газа, Европа за пореден път показва, че не може да вземе единна позиция по един толкова сериозен въпрос. Припомня се, че разделението всъщност започна още в първите минути на израелската сухопътна офанзива срещу Газа в събота вечерта, когато самото чешко председателство излезе с две противоречиви изявления по темата. Първо говорител на чешкото председателство на ЕС определи офанзивата като отбранително действие на Израел. После чешкият външен министър Карел Шварценберг излезе с изявление, че Израел няма правото да започва военни действия, които ще засегнат до голяма степен цивилни граждани. След което дипломат номер едно на ротационния председател на ЕС призна, че Прага е допуснала сериозна грешка, като е определила израелската офанзива като отбранително действие.

Политическият вакуум в САЩ създаде дипломатическа възможност за Европейския съюз в Газа, но той не успя да се възползва от шанса, пише в коментар британският "Таймс". За съжаление не е чудно, че този конфликт избухна, а че светът се оказа толкова неподготвен за него. Действията на ЕС бяха особено жалки. Евросъюзът имаше възможност да поведе дипломатическите усилия. Сраженията в Газа изискваха мъдър и единен дипломатически отговор. Вместо това обаче зад чисто формалния призив за примирие имаше непристойни кавги, пише "Таймс".

Вестникът отбелязва, че траен мир не е възможен, докато Хамас отказва да признае Израел. Изданието добавя, че Еврейската държава би трябвало да положи повече усилия, за да подпомогне за уреждане на ситуацията в палестинските територии, където хората мизерстват и не си дяждат.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?