Израелски министър протегна маслинова клонка към Анкара

Израелският министър за защитата на околната среда Амир Перец протегна маслинова клонка към Турция по време на визита в Истанбул, изтъквайки че двата народа очакват много скоро "помирение" от техните правителства, съобщава в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА в петък.

Перец пристигна в Истанбул на 4 декември вечерта за участие в конференция под егидата на ООН по въпроси на околната среда в района на Средиземноморието. Това е първото посещение на член на кабинета на Израел след разрива в отношенията между двете страни през 2010 г. заради кръвопролитен рейд на флотилия, плаваща за Газа. При нападение в края на май 2010 г. на израелски командоси срещу турския кораб "Мави Мармара" от флотилия с помощи за Газа бяха убити деветима турски граждани.

Вярвам, че проблемите между Турция и Израел ще се решат много скоро, посочи Амир Перец в рамките на участието си в конференцията. Той подчерта, че като страни от средиземноморския басейн Турция и Израел са много свързани.

Ние трябва да засилим нашето сътрудничество, каза израелският министър. Ние трябва да намерим пътища за комуникация за преодоляване на стените между нас, изтъкна Перец.

Не се очаква израелският министър да се срещне с турския си колега по време на посещението, посочи отговорен представител на турското външно министерство за АФП, като поясни, че това не е официално посещение. Турският министър на околната среда и градоустройството Ердоган Байрактар също участва в конференцията в Истанбул.

Израел се извини на Турция за нападението срещу кораба Мави Мармара и се съгласи да изплати компенсации за жертвите в рамките на процес на сближаване, който започна през март т.г. с посредничеството на САЩ. Турски и израелски представители започнаха през април преговори за компенсации на семействата на загиналите при щурма. Изплащането на компенсации е едно от условията на Турция за нормализиране на отношенията с Израел.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?