Израелският кабинет одобри плана на Шарон за изтегляне от Газа

Израелският кабинет подкрепи плана на министър - председателя Ариел Шарон за изтегляне на военнослужещите и заселниците от ивицата Газа и от части от Западния бряг.

Планът за изтеглянето на заселниците, предвидено да започне през юли, вече бе одобрено от израелския парламент - Кнесета.

Седемнайсет от министрите гласуваха в подкрепа на изтеглянето, а петима бяха против. Всички противници на изтеглянето са от партията на Шарон Ликуд, а техен водач е финансовият министър и бивш премиер Бенямин Нетаняху.

С това си решение правителството дава на 8-те хиляди еврейски заселници изисквания по закон петмесечен срок да напуснат селищата си. Всички 21 селища в ивицата Газа и 4 селища от общо 120 на Западния бряг ще бъдат евакуирани на четири етапа, всеки от които ще бъде подложен на гласуване в кабинета.

Според военния министър Шаул Мофаз евакуацията ще отнеме около седем седмици.

Единственият начин да се спре изтеглянето е Шарон да не успее да прокара бюджета си за 2005 г. до края на март. Ако дотогава бюджетът не бъде приет, правителството автоматично пада, отбелязва Асошиейтед прес.

Шарон заяви, че днешният ден не е нито лек, нито щастлив, защото евакуацията на селища е много болезнен процес за жителите им и за всички израелци. Тя обаче е жизненонеобходима за сигурността на Израел, добави премиерът.

Вицепремиерът Шимон Перес, който отдавна призовава за изтегляне на Израел от Газа, заяви, че днешното гласуване е историческо. "Какво сме спечелили след 40 години в Газа?", запита той.

С това гласуване правителството на премиера Шарон започна едностранно да определя окончателните граници на Израел. Това не е правено от никой негов предшественик, откакто Израел превзе Западния бряг, ивицата Газа и Източен Ерусалим по време на Шестдневната война през 1967 г., отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят