Израелският премиер е наредил забавяне на изграждането на еврейски селища

Бенямин Нетаняху

Израелски медии съобщиха, че премиерът Бенямин Нетаняху е наредил забавяне на изграждането на селища на окупираните палестински територии като жест на добра воля спрямо новия американски президент Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Според вестник "Аарец" и други средства за масово осведомяване Нетаняху е обявил новата политика снощи на заседание, на което неговото правителство одобри изграждането на първото селище на Западния бряг от 20 години като компенсация за разрушено нерегламентирано разширение на друго селище от еврейски заселници през февруари.

Израелският премиер казал на министрите да "вземат предвид" позицията на новия американски президент и посочил, че всякакво ново строителство ще бъде ограничено само в границите на съществуващите селища и няма да се разрешава изграждането на нови жилища, чрез които те да се разширяват извън границите си.

Доналд Тръмп на няколко пъти вече даде да се разбере, че ще има по-положително отношение към еврейските селища от своя предшественик Барак Обама и от международната общност, която ги смята за незаконни, отбелязва АП. След като влезе в Белия дом обаче, той като че ли даде заден ход, призовавайки Израел към сдържаност по този ключов въпрос, който е едно от основните препятствия пред уреждането на израелско-палестинския конфликт.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?