Изравнен антирекорд - 330 нови случая на Covid-19 и 8 жертви

Заразени са 8 души от старчески дом в Русе

Изравнен антирекорд - 330 нови случая на Covid-19 и 8 жертви

За втори път за едно денонощие са регистрирани 330 нови случая на заразени с коронавирус в България, а за четвърти път жертвите са 8.

Така изминалото денонощие е третото от началото на кризата с над 300 нови случая на Covid-19 у нас.

Общият брой на заразените у нас вече е 9584 души, а жертвите са 321, показват данните на единния информационен портал.

За втори път лабораториите са успели да направят над 6000 теста през изминалото денонощие, като са взети 6183 проби. Повече са направени само на 16 юли - 6526. Положителни са 5.3% от взетите тестове. В сравнение с предходното денонощие се отчита подобрение по този показател, когато положителни бяха 6% от тестовете.

Отново най-много случаи са регистрирани в София - 75. Във Варна продължава възходящата тенденция на заразени с 59 нови случая, ден по-рано броят им беше 48.

Висок броя заболели са регистрирани в Благоевград - 35, като областта почти догонва Варна по общ брой на заразените - 477 при 479 за Варна.

В Добрич също има сериозен брой нови случаи на фона на общия брой на заразените към този момент - 18, с което общият брой на случаите в областта става общо 148.

В Пловдив са регистрирани 30 нови случая с Covid-19. Това е значително понижение в сравнение с предходното денонощие, когато бяха 50.

Разпределението на новите случаи по останалите области е следното: Бургас - 16 нови случая, Габрово - 14, Кюстендил - 13, Русе - 10, Смолян и Софийска област - по 9, Стара Загора и Пазарджик - по 7, Силистра - 6, Велико Търново, Перник и Сливен - по 4, Ямбол - 3, Видин и Кърджали - по 2, Разград, Хасково и Шумен - по 1.

Няма нови случаи във Враца, Ловеч, Монтана, Плевен и Търговище.

В момента активните случаи са 4620. Излекуваните изостават на фона на новозаразените - само 122 души за последното денонощие при 316 за предходното. В болница се лекуват 642-ма, което е с 20 души повече спрямо ден по-рано. В интензивни отделения са 24-ма при 31 ден по-рано.

Това е най-голямото натоварване на здравната система с Covid-19 от началото на кризата. В някои области се съобщава, че е достигнат предела на възможностите на лекарите, а отделените за пациенти с коронавирус болнични легла са запълнени.

8 заразени в дом за възрастни хора в Русе

По-късно през деня в четвъртък стана известно за 8 случая на коронавирус в дома за възрастни хора "Възраждане” в Русе.

Единият заразен е шофьорът на линейката, който още преди два дни е приет за лечение в белодробната болница, съобщи БНТ.

Днес са потвърдени нови 7 случая – петима от тях са възрастни хора, живеещи в дома, на възраст от 70 до 84 години.

Всички те са настанени в инфекциозното отделение на болница „Канев”.

Две санитарки са под домашна карантина. В дома се извършва допълнителна дезинфекция, забранено е да се събират повече от двама души в коридорите.

Тестове

От 6 април до вчера в частни лаборатории в цялата страна са направени 6691 бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта LabTestCovid19.com.

От тях в 143 случая (2.1%) са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 65 случая (1 %) - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто - че заразата е в ранен етап.

Има и 82 проверени (1.2%), при които са открити и антела IgG, и антитела IgM.

Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 1169, от които 25 (2.1% ) са дали положителна проба за коронавирус.

Статистиката в сайта се базира на извършени тестове от лицензирани частни лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Споделяне

Още по темата

Още от България