Изследовател на поведенческата икономика е отличен с Нобел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ученият от Чикагския университет Ричард Тейлър е отличен с Нобеловата награда през 2017 г. за икономика за постиженията си в поведенческата икономика чрез неговите трудове за психологичните и социални механизми при вземането на решения от потребителите и инвеститорите. Изследванията му "хвърлят мост между икономическите и психологически анализи на вземането на решения от индивида", обяви Нобеловият комитет в понеделник.

Традиционната икономика допуска, че хората имат добър достъп до информация и я обработват перфектно, както и че винаги могат да изпълнят плановете си. Това обаче е опростен модел на човешкото поведение, който системно води до несъответствия с реалността. Работата на Тейлър разширява икономическия анализ, като работи по три психологически черти, които влияят върху икономическите решения - ограничената рационалност, социалните предпочитания и липсата на самоконтрол. Така той показва как тези човешки черти систематично влияят на индивидуалните решения и на случващото се на пазарите.

Постиженията на 72-годишния Тейлър разкриват нови полета за икономически изследвания и политики.

Американският учен ще получи 9 милиона шведски крони или близо 1.1 милиона долара. Нобеловата награда за икономика или по-точно Наградата за икономически науки се отпуска от Шведската централна банка (Риксбанк). Тя е най-престижната в света награда за принос в областта на икономиката и се връчва всяка година от Шведската кралска академия на науките.

Наградата за икономика не е спомената в завещанието на Алфред Нобел. Тя е добавена през 1969 г. с помощта на Риксбанк и оттогава е присъждана от Нобеловата фондация по същия начин, по който се присъждат петте първоначални Нобелови награди. С наградата за икономика се отличават важни научни открития, както и тяхното въздействие върху тази област от познанието.

Нобеловата награда за икономика се присъжда въз основа на номинации от специално подбрани икономисти, препоръка на Комисията по наградите за социални науки към Шведската кралска академия на науките и чрез тайно гласуване от цялата академия.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?