Изследване на СЗО предупреждава за 20 000 случая на ебола до ноември

Над 20 хиляди души ще бъдат заразени с вируса на ебола до началото на ноември, ако не бъдат засилени мерките за контрол на епидемията в Западна Африка. Това предупреди Световната здравна организация в проучване, публикувано в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъф медисин".

Прогнозираният брой на заразените е трикратно по-голям от настоящия - близо 5800 души, разболели се от ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Според най-новите данни на СЗО, публикувани вчера, над 2800 души са починали от ебола в Западна Африка от началото на годината.

Ако не спрем много бързо епидемията, това вече няма да бъде бедствие, а катастрофа, заяви на пресконференция в Женева д-р Кристофър Дай, директор по стратегическите въпроси в СЗО. Той изтъкна, че настоящата епидемия, най-тежката в историята на тази хеморагична треска, регистрирана през 1976 г., е твърде сходна с други епидемии, засегнали други африкански страни през последните години, като Демократична република Конго и Судан.

"Различното сега не са характеристиките на вируса, а естеството на засегнатото население", посочи той, изтъквайки като фактор за заразяването голямата мобилност на населението. Бързото разпространяване на епидемията се обяснява също с бавната реакция срещу ебола в началото на епидемията и лошото състояние на системите за здравеопазване в трите основно засегнати държави, добави експертът.

За разлика от тези страни случаите на заразяване остава ограничен в Нигерия, която има по-силна система на здравеопазване.

От агенцията на ООН потвърдиха, че лекарствата и ваксините за ебола на експериментален етап няма да са на разположение в достатъчни количества още няколко месеца и затова няма да играят роля в сегашната битка с болестта.

По изчисления на ООН са нужни близо 1 милиард долара през идните шест месеца за финансиране на медицинска, икономическа и продоволствена помощ в горещите точки на ебола в Западна Африка.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?